Ny vinterstorm treffer kysten fra Stad til Steigen

Ikke før har vi ristet av oss en vinterstorm før en ny er i anmarsj. Et hissig lavtrykk treffer Midt-Norge og Nord-Norge med full tyngde torsdag, og har med seg kraftig vind og store nedbørsmengder.

Hovden Bø i Vesterålen

NYTT UVÆR: Det er snart april, men vinterstormene har ikke tenkt å gi seg. Kraftige vindkast og mye nedbør er ventet fra Stad til Nordland torsdag og fredag. Her fra Hovden i Vesterålen sist helg.

Foto: Kristiansen Line / Kristiansen Line

Bare fem dager etter uværet som førte til en dramatisk bergingsaksjon på cruiseskipet «Viking Sky» i Hustadvika er det klart for ny runde. Torsdag og fredag blir det svært vindfullt i vest og i nord, særlig på Nordvestlandet, i Trøndelag og i Nordland.

– Onsdag kveld befant lavtrykket seg sørvest for Island. Det beveger seg inn mot Midt-Norge, og treffer i løpet av natta. Vinden vil øke fra sørvestlig stiv kuling til opp mot full storm utover ettermiddagen, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt.

Har sendt ut farevarsel

Laster Twitter-innhold

Meteorologen beskriver uværet som en frontsone som blir liggende på langs fra Stad i sørvest til Steigen i Salten.

– Men det er Helgeland og Salten som får den aller kraftigste vinden. Lenger nord blir det litt roligere, sier Berger.

BF Tysfjord

Meteorologene har sendt ut farevarsel både om mye vind og store nedbørsmengder.

Foto: Bjørn Eide

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel både for vind og nedbør, spesielt Helgeland og Salten.Det advares mot kraftige vindkast på 27 til 32 meter per sekund.

– Fra torsdag morgen til fredag morgen kan det lokalt komme 80–100 millimeter nedbør.

Vanskelige kjøreforhold

Det meste er nedbøren kommer som regn, men meteorologen ser ikke bort fra at snø i høyden kan gi vanskelig kjøreforhold på fjellovergangene.

Svært vanskelige kjøreforhold i Vesterålen i dag.

Det kan bli vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene.

Foto: Bjørn Eide

– Lokalt kan det bli vanskelige kjøreforhold i lavlandet hvis det kommer veldig mye nedbør, med vann som blir liggende i vegbanen, sier Berger.

Stor snøskredfare

Torsdag oppjusteres farenivået for snøskred til rødt nivå på Helgeland, Ofoten, Salten og Svartisen.

faresignaler

Hele fem faresignaler for Bodø i dag.

– Hele Nord-Norge har et vedvarende svakt lag i snødekket som gjør at det lett utløses skred. Det laget vil nok ligge der og vare helt til det smelter bort, sier vaktleder Jostein Aasen i Snøskredvarslinga på varsom.no

Det har vært spesielt mye vind i Nordland etter nyttår. Lavtrykkene som vanligvis fordeler seg på hele Nord-Norge og Vestlandet, har hatt baner som går rett mot Nordland.

– Vi har hatt mye værskrifter denne vinteren, og det har gjort at vi har fått disse stormene rett inn, sier meteorolog Marit Berger.

Laster Twitter-innhold