NRK Meny
Normal

Ny varetektsfengsling for drapssiktet greker

Den 35 år gamle mannen fra Hellas som er siktet for drap på en savnet kvinne er varetektsfengslet i fire nye uker. – Mistanken er ikke blitt svekket, sier politiet.

Malmskipet «Anangel Explorer», hvor politiet mener drapet har funnet sted, forlot Narvik sent mandag

En mann fra Hellas er nå varetektsfengslet i fire nye uker, mistenkt for å ha drept en kvinne om bord på «Anangel Explorerer»

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

I midten av oktober kalte politiet i Narvik inn til pressekonferanse og fortalte at en gresk sjøoffiser var siktet for drap etter at det ble funnet blodspor om bord på et lasteskip fra Amsterdam som lå til kai i Narvik i Nordland.

Politiet mener ei ukrainsk kvinne i 30-årene ble drept om bord i «Anangel Explorerer». Den 35 år gamle mannen fra Hellas har siden vært varetektsfengslet i Bodø.

I dag ble det klart at den greske mannen er varetektsfengslet i fire nye uker.

Fortsatt savnet

– Siden forrige fengsling har det vært sendt flere rettsanmodninger til utlandet. En del har vi fått svar på, noen venter vi fortsatt på. Vi har innhentet teledata fra Nederland. Det er også gjennomført avhør i Nederland med politi fra Midtre Hålogaland til stede, sier politiadvokat Siv Remen til nrk.no.

– Er mistanken mot siktede styrket etter disse avhørene?

– Den er i alle fall ikke svekket, for å si det på den måten.

Den ukrainske kvinnen ble meldt savnet av sitt lands myndigheter i midten av oktober, og politiet i Narvik ba om å få komme om bord i skipet for å undersøke om kvinnen var der.

Det var den ukrainske ambassaden og kvinnens pårørende som ba om at skipet ble undersøkt.

Kvinnen ble ikke funnet, men politiet opprettet en undersøkelsessak på bakgrunn av opplysninger fra skipets besetning.

Det ble også funnet blodspor og andre kroppsvæsker om bord på skipet, som ble sendt til Folkehelseinstituttet for utarbeidelse av en DNA-profil. Politiet venter fortsatt på svar på hvem blodet stammer fra

Kvinnen er fortsatt savnet.

Nye vitner

– Når vi nå ønsker videre fengsling, er det fordi vi har funnet flere vitner som vi ønsker å avhøre, da er det viktig at de kan avhøres uten påvirkning fra siktede. I tillegg så mener vi det foreligger undragelsesfare med tanke på at siktede ikke har noen tilknytning til Norge. Vi vil gjennomføre avhør av et nytt vitne som vi har blitt oppmerksom på, og så vil vi avhente mer informasjon om teletrafikk i Nederland. Det er ei omfattende etterforskning. Vi er avhengig av etterforskningsskritt i flere andre land. Det tar naturlig nok tid, sier Remen.

– Hvordan går samarbeidet med de øvrige landene?

– Samarbeidet går veldig bra, men tid tar tid. Det tar lengre tid enn om vi kunne gjennomføre all etterforskning i Norge. Ting må oversettes og nå frem igjennom de ulike lands systemer.

Politiadvokat Siv Remen

Politiadvokat Siv Remen

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Vurderer anke

Advokatfullmektig Elise Stokland sier til NRK at hennes klient er skuffet over å få fire nye uker i varetekt.

– Min klient erkjenner fortsatt ikke straffskyld, og mener derfor at varetektsfengslingen er feil. Vi vil i løpet av de kommende dagene avgjøre om varetekstfengslingens skal ankes, sier Stokland.

Den siktede mannen har nå vært varetektsfengslet i åtte uker. Remen vil ikke utelukke at det trengs ytterligere varetektsfengsling når de fire ukene har gått.

– Det kan jeg ikke ha noen formening om nå, det må vi se på når perioden nærmer seg slutten, sier politiadvokat Siv Remen.