NRK Meny
Normal

Ny Terra-smell på 142 mill.

Lite lystig påskemelding for Terra-ordfører Karen Margrethe Kuvaas (Ap) i Narvik.

Karen M. Kuvaas

NY TAPSBOMBE: Lite lystig påskemelding for Terra-ordfører Karen Margrethe Kuvaas (Ap) i Narvik.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I løpet av påsken har Pareto regelrett lempet ut Terra-produkter for Narvik og Vik, skriver NA24.

De to kommunene har nå solgt ut alle sine skandaleinvesteringer og gått på en ny millionsmell.

Bare 50 mill. i retur

Ifølge NA24 fikk Narvik og Vik igjen bare 25,1 prosent av pålydende på de CDO-produktene de solgte.

  • For Narvik betyr det at de 190 millioner kronene kommunen investerte bare gir 47,7 millioner i retur.
  • Vik kommune plasserte 60 millioner kroner i de skandaløse produktene, og kan notere seg et tap på rett i underkant av 45 millioner kroner.

Dermed har de to kommunene alene gått på en smell på 187 millioner kroner, ifølge NA 24.

Det betyr at Narvik kommune må føre ytterligere 142,3 millioner kroner i tap. Dette kommer i tillegg til de 46 millioner kronene som allerede er bokført som tap.

Dermed tyder alt på at Narvik kommune sitter igjen med et samlet tap på 188 millioner kroner.

Kuvaas skuffet

- Det er klart det er skuffende og klart høyere enn vi forventet tapet skulle bli. Men det ville ha vært forbundet med altfor stor risiko å bli sittende på denne investeringen. Og hvis det er noe som kan sies å være positivt, så må det være at vi nå er ute av Terra Securities-investeringene, sier ordfører Karen Margrethe Kuvaas.

Narvik har dermed realisert tapene på alle sine Terra-investeringer, og pengene fra salget går rett inn i boet til Terra Securities. Kommunene hevder at de har såkalt separatistrettigheter til de pengene som er kommet inn i boet etter salget av Terra-obligasjonene. Ifølge Kuvaas skal kravet om separatistrettigheter avgjøres i løpet av mars måned.

Kuvaas har orientert formannskapet om salget, og etter påske skal politkerne sette seg ned å diskutere hvordan kommunen skal håndtere kjempesmellen.

800 millioner

Inntil påskens salg hadde alle de åtte Terra-kommunene til sammen realisert tap på 610 millioner kroner.

Nå er de samlede tapsbombene kommet opp i svimlende 797 millioner kroner. Og ennå er ikke alle produktene solgt.

Blodige tap

For tre uker siden ble Rana, Haugesund og Bremanger tvangssolgt ut av produkter de hadde kjøpt via konkursrammede Terra Securities, noe som påførte kommunene milliontap.

Les også: Terra-tap på 46 millioner

Pareto solgte

Etter at de åtte Terra-kommunene fikk kniven på strupen fra kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) om å selge seg ut, gikk kommunene til meglerhuset Pareto for å realisere de skandaløse posisjonene. Pareto har så vært i det pill råtne kapitalmarkedet for å selge produktene.

Dårlig timing

Kommunene plasserte sine fremtidige kraftinntekter i blant annet såkalte CDOer. Dette er produkter med høyt ratede lån som er pakket sammen for å gi høyest mulig avkastning til en gitt risiko.

Men etter at de kriserammede Terra-kommunene pøste penger inn i disse papirene, har investorene sin appetitt på denne type investeringer fordunstet.