Hopp til innhold

Ny svart dag for Hurtigrute-aksjen

Nedgangen fortsetter for hurtigruteaksjen på Oslo Børs.

MS Polarlys

NY NEDTUR: Hurtigruteaksjen falt ytterligere onsdag, og var på knappe 16 kroner en time bør børsslutt.

Foto: Atle Markeng / NRK

Børsen opplevde en sterk start onsdag, men det fikk ingen konsekvenser for den kriserammede hurtigruteaaksjen, som ble omsatt til helt nede i 15,90 kroner. Det er den laveste aksjekursen noensinne.

- Det tyder på at markedet ikke tror på Hurtigruten foran krisemøtet i Bodø torsdag, sier NRK-kommentator Knut Eirik Olsen, som følger utviklingen i Hurtigruten tett.

Verdt mindre enn MS "Nordnorge"

En aksjekurs på 16 kroner betyr at markedsverdien på selskapet Hurtigruten nå er på bare 440 millioner kroner. Det er mindre enn verdien på hurtigruteskipet MS "Nordnorge" alene, som selskapet nå håper å få solgt til 500 millioner kroner.

Les også: Vemodig siste tur med MS "Nordnorge"

På sitt høyeste i 2006 ble selskapet priset til 1,5 millarder kroner. Årsaken til kursraset er selskapet gjeld på 4,5 milliarder kroner.

- Hvem er det som kjøper aksjer nå?

- Det har i lengre tid vært svært lav omsetning på Hurtigrutens aksjer. Det betyr at flertallet av aksjonærene sitter på gjerdet og har tro på at verdien skal stige igjen. De som likevel selger, tror nok at verdien vil falle ytterligere. De som kjøper nå ser trolig en mulighet til å gjøre en god handel nå som aksjekursen rekordlav, sier Olsen.

Kan aksjekursen falle ytterligere?

- Nei, smertegrensen er snart nådd. Dersom det likevel skjer vil det være et signal om at situasjonen i Hurtigruten ikke lar seg lege. Da vil en konkurs være nært forestående. Dette er imidlertid lite sannsynlig fordi myndighetene og kystsamfunnet vil gripe inn.

Kystmobilisering

Torsdag er det full kystmobilisering i Nord-Norge foran Landsdelsutvalgets konferanse i Bodø. Her møter toppledelse og ansatte i Hurtigruten, kystordførere og -politikere, havnesjefer og og reiselivsaktører, Landsdelsutvalgets hurtigruteutvalg samt sentrale eiere i selskapet. Også statssekretær Erik Lahnstein (Sp) stiller.

Erik Lahnstein

KOMMER: Statssekretær Erik Lahnstein (Sp).

Foto: Sven Erik Dahl/Samfoto

Hurtigruten sliter med et underskudd på 215 millioner kroner fra første halvår i år, og erfaringsmessig er annet halvår langt verre. Mye av Hurtigrute-seminaret vil dreie seg om det økonomiske uføret Hurtigruten har havnet i. Det vil bli lagt fram en rapport om Hurtigrutens framtidige behov.

Administrerende direktør i Hurtigruten ASA, Olav Fjell, vil holde innlegg med tittelen ”Hurtigrutens utfordring som kystens stamvei nr.1”.