NRK Meny
Normal

Ny rettsrunde for Nordtrafikk

I dag startet Hålogaland Lagmannsrett behandlingen av ankesaken etter Nordtrafikkdommen. Grovt bedageri, fastholder aktor.

Nordtrafikk

DØMT FOR GROVT BEDRAGERI: Nordtrafikk og to direktører kjemper nå i lagmannsretten for å få omgjort dommen i Vesterålen tingrett.

Foto: NRK

En ny rettsrunde er i gang for Nordtrafikk. Denne gang er det Hålogaland Lagmannsrett i Tromsø som behandler ankesaken etter dommen i Vesterålen tingrett.

-Grovt bedrageri

I Vesterålen Tingrett ble tre av selskapets direktører dømt til ubetinget fengsel for blant annet svindel med bussregnskapet.
Aktor, statsadvokat Geir Kavli, mener dette er svært alvorlig:

-Det er snakk om totalt 12,8 millioner på bussdriften. Så det er et grovt bedrageri og misbruk av statlige midler, sier Kavli.

Det er selskapet Nordtrafikk og to tidligere direktører, Ole Lund Riber og Brynjulf Olsen, som har anket dommen i Vesterålen tingrett.

Der ble de to direktørene dømt til henholdsvis 4 år og 6 måneders ubetinget fengsel for grovt bedrageri.

Ole Lund Riber

OLE LUND RIBER: Anket dommen fra Vesterålen tingrett, der han ble dømt til fire års fengsel. Nå møter han i Hålogaland lagmansrett i Tromsø.

Foto: NRK

I følge Økokrim har de bedratt Troms fylkeskommune ved å rapportere inn at selskapets busser har kjørt rundt 800.000 kilometer mer enn de faktisk har gjort.

-Gjorde som avtalt

Nordtrafikks advokat Oddmund Enoksen fastholder at selskapet og direktørene ikke har gjort noe galt:

- Nordtrafikk har gjennomført den avtalte produksjonen. De har sørget for et rutetilbud mellom Harstad og Fauske og Harstad og Narvik. Passasjerer har kommet fram til rett tid og selskapet har drevet ut fra avtalt ruteproduksjon, sier Enoksen.

Ikke alle anket

Tidligere økonomidirektør i Nordtrafikk, Steinar Stephansen, anket ikke dommen fra Vesterålen Tingrett .

Stephansen ble dømt til ett år og ti måneder i fengsel for å bidratt til at selskapet fikk flere millioner kroner mer i statlig støtte enn det hadde krav på.

Advokat Odd Walter Moi sa tidligere at hans klient vil bli ferdig med saka.

Hålogaland lagmannsrett i Tromsø har satt av to og en halv uke til rettsforhandlingen.