Hopp til innhold

Ny rapport: Bær og grønnsaker er faktisk søtere i nord

Nå er det vitenskapelig bevist: Grønnsaker og bær som dyrkes i de tre nordligste fylkene er ofte søtere, sunnere og friskere enn mat som dyrkes lengre sør.

Han Sylte, Håvard og Mathilde Winther

Mathilde og Håvard Winther ligger i det som er grunnlaget for hele virksomheten deres: Gulrotåkeren. De produserer gulrotmarmelade i Valnesfjord i Nordland.

Foto: Deadline Media/Iris

Blåbæra har ofte høyere innhold antioksidanter. Jordbæra er søtere. Gulrota er søtere. Grønnsakene er sprøere, saftigere og friskere smak. Det slår ny rapport fra Norsk Institutt for Bioøkonomi i Tromsø fast og kaller det arktisk kvalitet.

– Det er det unike klimaet med lange dager med mye lys og lave temperaturer som gir disse kvalitetene, sier forsker Tor J. Johansen ved Norsk Institutt for Bioøkonomi.

Instituttet har gjennomgått og samlet alt som finnes av litteratur på området og tar for seg kjennetegn på kvaliteten på mat som dyrkes i de tre nordligste fylkene: Nordland, Troms og Finnmark.

Søtere

Det er særlig mangel på bitterstoffer som er påfallende hos grønnsakene som dyrkes i nord.

– Spesielt gulrot og kålrot er søtere og det uten at sukkerinnholdet er høyere. Det skyldes et lavere innhold av bitterstoffer som ofte kan kamuflere en søtsmak, Johansen.

Dette har Mathilde og Håvard Winther i bedriften Han Sylte i Valnesfjord utnyttet til fulle. De har spesialisert seg på produkter av gulrot, og da særlig gulrot-marmelade.

– Det er den særegne gode kvaliteten på gulrøttene som dyrkes her i Valnesfjord som har vært nerven i det vi har gjort og det er nettopp det at de er så søte som er bakgrunnen for at gulrot egner seg så godt til marmelade, sier Winther.

Han Sylte er en av seks nominerte til Årets lokalmatgründer, arrangert av Nationen.

Gulrot

Han Sylte lager marmelade på gulrøtter som ikke er "fine" nok til å bli solgt i butikken fordi de har vokst i merkelige former. Men på smak er de akkurat like gode.

Foto: DEADLINE MEDIA/IRIS

Kan sikre at vi får nok mat

Thomas Holz ved Norsk Landbruksrådgiving mener den nå dokumenterte arktiske kvaliteten gir nordnorske bønder store muligheter.

Thomas Holz, Norsk Landbruksrådgivning

Thomas Holz i Norsk Landbruksrådgivning mener den arktiske kvaliteten gir nordnorske bønder store muligheter.

Foto: Anne Marit Isachsen

– Dette er en unik mulighet for nordnorske bønder. I tillegg til å omsette lokalt kan de dyrke produkter som spesialitet i andre landsdeler.

Holz mener man må splitte opp risikoen for dårlige avlinger og i større grad dyrke grønnsaker lokalt i ulike regioner i Norge, deriblant Nord- Norge.

– Vi har nettopp vært vitne til en katastrofal tørkeperiode med stor avlingsvik i Sør- Norge. Vi ser behov for endringer og mer selvforsyning. Det er ikke bare et spørsmål om smak, men også et spørsmål om å sikre oss at vi har nok mat i Norge, sier Holz

Gå mot havet

Også for den prisbelønte kokken Trond Svendgård er dette med arktisk kvalitet kjent.

Trond Svendgård i The Flying Culinary Circus

Kokk Trond Svendgård har fått mange smaksoverraskelser når han har smakt på vekster i nrod kontra de i sør.

Foto: The Flying Culinary Circus

– At jordbæra er søtere i nord har jeg visst fra jeg var liten. Men også i karrieren min som kokk har jeg fått meg mange smaksoverraskelse når jeg har smakt på ville vekster i nord kontra de i sør. Samme art kan smake helt forskjellig, sier Svendgård,

Nordlendingen Svendgård har blitt så begeistret for kvaliteten på det man kan høste i naturen at han har skrevet boka Plukk selv. Han mener at vi hver eneste dag går forbi fantastiske råvarer på vei til butikken for å kjøpe grønnsaker.

– De aller beste smakene finner du helt ned i vannkanten. Sjøen gir en helt spesielt saltpreg på det som vokser nært havet, sier Svendgård.