Ny radiodekning testes: – Alle skal få

I 2017 skal Norge slukke FM-nettet på radio, og vi skal over på et digitalisert radionettverk. Nå kjører en bil rundt i fylket vårt for å teste DAB-dekningen her i nord.

Created by InfoDispatcher

Tore Øvensen, Olav Fostås, og Petter Hox kjører gjennom landet for å sjekke dekningen til det digitale radionettet.

Nordland er først ut i Norge når det gjelder slukking av FM-nettet. I januar 2017 skal vi over på en digitalisert lydkingkasting, DAB, eller Digital Audio Broadcasting. Nå tester de dekningsforholdene i Nordland Fylke.

Likt for alle

Riksblokker, som for eksempel P4, har ikke krav om å dekke like stor prosentandel av befolkningen som det NRK må gjøre. Derfor faller noen steder bort, og de får langt færre kanaler å høre på. Dette vil DAB-nettet forandre.

Tester DABnettet

Tore Øvensen følger med på spektrumanalysatoren for å se hvordan dekningen til det nye radionettet er.

Foto: Sigurd Steinum

– Steder som Oslo er bortskjemt med mange kanaler, men du skal ikke så langt unna før det blir svært få kanaler tilgjengelig. Tiden hvor ikke alle får det samme er forbi, sier Tore Øvensen , som er sivilingeniør for NRK.

DAB-nettet beskrives av han som stabilt, med fin og god lyd.

– Dekningen er god, og vi ser faktisk at radioer i nye biler får inn bedre signal enn det dekningskartet viser, sier den optimistiske testeren.

Fant hull

I dag har testerne kjørt fra Fauske til Sulithjelma og sett på dekningskartet og sjekket om dekningen som skal være der ut i fra dekningskartet samsvarer med virkeligheten.

– Vi er godt fornøyd, men den er enda litt mangelfull og vi finner huller i dekningen på veien mellom Fauske og Sulithjelma, sier Petter Hox som er sjef for radiodistribusjon i NRK.

Dekningskart

Spektrumanalysatoren måler dekningen fra de nye senderne.

Foto: Sigurd Steinum

At DAB-nettet viste seg å ikke fungere helt optimalt under hele kjøreturen, men dette bekymrer ikke testerne seg over.

– Det tok 40 år å bearbeide FM-nettet, mens vi bygde DAB-nettet på to år. Selvfølgelig vil det ta tid før at finpussen er helt ferdig, men god dekning skal det bli for alle, forteller Hox.