Forsker Knut Wiik Vollset oppfordrer folk til å ta i bruk applikasjonen som skal registrere områder med lakselus.
Foto: Universitetet i Bergen– Med den nye appen kan vi på en bedre måte systematisere bekymringsmeldingene vi får om lus på sjøørret, sier forsker og utvikler Knut Wiik Vollset om den nye lakselus-appen.
Sammen med sine kolleger ved Laboratorium for ferskvannsøkologi og innlandsfiske lanserte han applikasjonen tidlig i juni etter flere registrerte bekymringsmeldinger fra folk på Vestlandet.
– Det er en kritisk lakselussituasjon på Vestlandet, sier Vollset.
- Les også:
Bekymret for lus
Ifølge Mattilsynets luserapport har det aldri før blitt behandlet flere oppdrettslaks for lakselus. Midlene de bruker har mistet sin virkning, og det bekymrer rådgiver Erik Jacobsen i Mattilsynet i Nordland.
– Vi registrerer et høyere antall lakselus i år enn det vi har gjort tidligere år. Hvis vi sammenlikner med fjoråret ser vi en fordobling i totalantallet lakselus, sa han til NRK.no tidligere i sommer.
Ber flere ta i bruk appen
– Fokuset i starten av prosjektet var observasjoner gjort på Vestlandet, men etter god respons ser vi at folk har lyst til å registrere andre steder også, sier Vollset.
Nå håper forskeren at nordlendingene også vil ta i bruk det moderne virkemiddelet for å lettere kunne kvitte seg med lusa.
– Det er bare positivt hvis de vil ta i bruk appen, sier forskeren som takker alle som bidrar med registreringer på appen.
- Les også:
Ingen vitenskapelig sammenheng
Vollset har forsket på lakselus siden 2010 og mener det er viktig er å systematisere de bekymringsmeldingene de får inn. Likevel presiserer han at applikasjonen ikke er ment til vitenskapelig bruk.
– Det er viktig at folk vet at vi tar alle registreringer alvorlig, og at vi følger dem opp. Men i utgangspunktet er verktøyet ment til personlig bruk, sier han.
Forskeren håper derimot at applikasjonen kan brukes som et varslingssystem.
– Applikasjonen skal hjelpe oss å få enda bedre oversikt over områder der ørret rammes av lakselus, slik at vi kan bruke den til å gjøre en mer målrettet prøvetakning ved behov, sier forskeren.
- Les også:
Slik registrerer du lakselus
For å bruke appen trenger du en smarttelefon. Last ned applikasjonen ESRI på telefonen og søk opp kartet «Lakselus overvåkning».
Vollvik oppfordrer folk å laste opp bilder i tillegg til kommentarer ved registrering av ørret rammet av lakselus.
Slik registrerer du observasjoner av sjøørret med lakselus.
Foto: Gidske Andersen