Hopp til innhold

Slik vil forsker ta knekken på denne

Ny mobilapp skal gi bedre kontroll på den forhatte lakselusa.

Lakselus

Med en ny applikasjon kan du nå få en rask oversikt over hvor lakselusen befinner seg.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Knut Wiik Vollset

Forsker Knut Wiik Vollset oppfordrer folk til å ta i bruk applikasjonen som skal registrere områder med lakselus.

Foto: Universitetet i Bergen

– Med den nye appen kan vi på en bedre måte systematisere bekymringsmeldingene vi får om lus på sjøørret, sier forsker og utvikler Knut Wiik Vollset om den nye lakselus-appen.

Sammen med sine kolleger ved Laboratorium for ferskvannsøkologi og innlandsfiske lanserte han applikasjonen tidlig i juni etter flere registrerte bekymringsmeldinger fra folk på Vestlandet.

– Det er en kritisk lakselussituasjon på Vestlandet, sier Vollset.

Bekymret for lus

Ifølge Mattilsynets luserapport har det aldri før blitt behandlet flere oppdrettslaks for lakselus. Midlene de bruker har mistet sin virkning, og det bekymrer rådgiver Erik Jacobsen i Mattilsynet i Nordland.

– Vi registrerer et høyere antall lakselus i år enn det vi har gjort tidligere år. Hvis vi sammenlikner med fjoråret ser vi en fordobling i totalantallet lakselus, sa han til NRK.no tidligere i sommer.

Ber flere ta i bruk appen

– Fokuset i starten av prosjektet var observasjoner gjort på Vestlandet, men etter god respons ser vi at folk har lyst til å registrere andre steder også, sier Vollset.

Nå håper forskeren at nordlendingene også vil ta i bruk det moderne virkemiddelet for å lettere kunne kvitte seg med lusa.

– Det er bare positivt hvis de vil ta i bruk appen, sier forskeren som takker alle som bidrar med registreringer på appen.

Ingen vitenskapelig sammenheng

Vollset har forsket på lakselus siden 2010 og mener det er viktig er å systematisere de bekymringsmeldingene de får inn. Likevel presiserer han at applikasjonen ikke er ment til vitenskapelig bruk.

– Det er viktig at folk vet at vi tar alle registreringer alvorlig, og at vi følger dem opp. Men i utgangspunktet er verktøyet ment til personlig bruk, sier han.

Forskeren håper derimot at applikasjonen kan brukes som et varslingssystem.

– Applikasjonen skal hjelpe oss å få enda bedre oversikt over områder der ørret rammes av lakselus, slik at vi kan bruke den til å gjøre en mer målrettet prøvetakning ved behov, sier forskeren.

Slik registrerer du lakselus

For å bruke appen trenger du en smarttelefon. Last ned applikasjonen ESRI på telefonen og søk opp kartet «Lakselus overvåkning».

Vollvik oppfordrer folk å laste opp bilder i tillegg til kommentarer ved registrering av ørret rammet av lakselus.

lakselus-app

Slik registrerer du observasjoner av sjøørret med lakselus.

Foto: Gidske Andersen