NRK Meny
Normal

Ny hurtigrutekai fikk slagside

Først ble kailengden bygd seks meter for lang, så ble anleggsområdet fylt med feil fyllmasse. Nå har spuntveggen på hurtigrutekaia i Bodø fått en kraftig slagside.

I flere måneder har Bodøs befolkning hørt dunkingen av spuntveggen som er satt opp mellom den gamle hurtigruteterminalen og NRK-bygget.

I dag kunne skuelystne på kaia observere at spuntveggen har fått en kraftig slagside, og at en lekter er satt opp mot veggen.

Flere Skanska-ansatte er i full gang med å undersøke utsigingen.

– Helt normalt

– Det er helt normalt at spuntvegger kan sige ut. Media må ikke lage så mye oppstyr, sa prosjektleder Geir Folkedal i Skanska til NRK.no. tirsdag formiddag.

Spuntveggen står plantet 10 meter nede i havbunnen og ruver 13 meter over havbunnen. Litt senere på dagen utdypet prosjektlederen det som har skjedd.

– Spunten er i prinsippet usikra inntil vi får spent opp kablene. Før det vil ikke spuntveggen være helt stabil. Det arbeidet starter vi med i neste uke, forklarer Geir Folkedal.

Han legger til at de foreløpig ikke vet årsaken til at veggen har seget ut.

Tror ikke på forsinkelse

Kaifronten skal etter planen stå klar 15. oktober i år. Prislappen på den nye kaia er 76 millioner kroner. Seilingsdypden blir på 8 meter. Kailengden blir på 165 meter.

– Vi vil ikke bli forsinka, slik vi ser det i dag, sier Folkedal.

Fulgte ikke egne planer

Siden byggingen av den flunkende, nye hurtigrutekaia i Bodø startet har arbeidsuhellene stått i kø.

I juni ble det oppdaget at kaia er bygget seks meter for lang.

Leder i plan-næring og miljøkomiteen, Knut Hernes (Frp) har ingen problemer med å innrømme feilen.

– Dette er en feil som er gjort av Bodø kommune. Det vil koste mellom 6 og 8 millioner å ordne opp. Vi skal ha et møte på torsdag for å finne ut om denne feilen er til ulempe for noen. Er det ikke til ulempe tviler jeg på at det er aktuelt å ta kostnaden, sier Hernes til NRK.

Knut Hernes (Frp)

ALLE KAN GJØRE FEIL: Knut Hernes (Frp) leder plan-næring-og miljøkomiteen i Bodø. - Det er mange byggeprosjekter på gang i Bodø, og det gjøres ikke mnage feil, sier Hernes.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Fikk feil Leca-stein

I juli fikk en feilleveranse av 9000 kubikk Leca-stein trøbbel for den nye hurtigrutekaia.

Kulene som kom med båt fra Danmark, og som var ment å stabilisere grunnen var for lette og sank ikke til bunns slik de skulle. Isteden fløt de opp, og ble liggende og skvulpe som en grøt i havnebassenget.

Lecakulene måtte suges opp før det ordinære arbeidet kunne fortsette.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.