Hopp til innhold

Ny epoke for nordnorsk kulturliv

Det er de tre fylkesrådene for kultur i Nordland, Troms og Finnmark, har gått sammen om et kultursamarbeid av stor skala.

Kulturliv

Rolf Lennart Stensø og Elisabet Storjord er fornøyd med det nye kulturtiltaket.

Foto: Martin Andersson / NRK

Det har nesten vært umulig å få til et fruktbart kultursamarbeid mellom fylkene i Nord-Norge. Nå er klimaet andreledes og nå skal det samarbeides som aldri før. Fylkesråd for kultur i Nordland, Geir Ketil Hansen, betrakter møtet i Bodø i dag som en historisk sammenkomst mellom de tre nordligste fylkene. Og det er enighet om å lage en ny nord norsk kulturavtale.

- Vi skal satse tungt på film, vi planlegger å lage nord norsk plan for kunst og scenekunst og stipendordninger, sier Hansen.

- Vi er opptatt av at kulturlivet skal løftes i Nord-Norge.

Geir Ketil Hansen, fylkesråd for kultur i Nordland.
Geir-Ketil Hansen

Geir Ketil Hansen, Fylkesråd for kultur i Nordland.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Først og fremst skal det satses på å styrke Landsdelsmusikerordninga der et av målene er et eget Nord Norsk Symfoniorkester.

- Den er organisert slik at den kan gi et klassisk tilbud til hele Nord-Norge, uansett om du er i Lofoten, på Helgeland eller på Senja. Den ordingen er så god at den ønsker vi å videreutvikle og trappe opp.

På toppen av dette vil de lage et Nord Norsk Symfoniorkester som skal samle blant annet Bodø sinfonietta, divisjonsmusikken i Harstad og symfoniorkesteret i Tromsø, til å spille sammen et par ganger i året.

Positivt miljø

Elisabet Storjord, daglig leder for musikk i Nordland er positiv over disse tiltakene.

- Vi er veldig glade for å få være med å utvikle musikk i Nordland, sier hun.

Hun tror dette er mer enn bare tomme ord fra politikerne

- Absolutt, i en sånn felles vilje genereres såpass mye positivitet, dette genererer handling, tror Storjord.

Rolf Lennart Stensø i Bodø Sinnfonietta syns også dette er bra for miljøet.

- Jeg syns dette er positivt og bra. Jeg tror det er viktig å trekke i samme retning og at alle miljøer og fylker har de felles målene for å oppnå store ting.

Stensø tror dette kan gi Nord-Norge et orkester av bra kvalitet som vil trekke profesjonelle musikere til fylkene.

- Dette betyr at nordlendinger får tilgang på symfonisk musikk, og får et forhold til det. Dette vil også være inspirerende for musikerne å ha noe slikt å jobbe med, dette vil gjøre det attraktivt å jobbe her.