Hareide gir 200 millioner til milliardprosjekt i Bodø

Det er lovet penger i øst og vest. Tirsdag kom de første av mange millioner for å gjennomføre milliard-flyttingen av Bodø lufthavn.

Avinors oversiktsbilde av hvordan terminalen på nye Bodø lufthavn kan bli.

Avinors oversiktsbilde av hvordan Bodø lufthavn kan se ut når den er flyttet og bygget, flere år i fremtiden. Der flyplassen ligger i dag, vil kunne utvikles som en ny bydel i Nordlands største by.

Foto: Avinor

Det går tiår mellom hver gang det bygges ny flyplass i Norge.

I løpet av de neste årene, vil det etter planen bygges to i Nordland alene.

Én av dem ligger i Bodø, hvor 5,6 milliarder kroner skal sørge for at flystripen i Bodø skal flyttes 900 meter.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) dukket tirsdag opp i Bodø med 200 millioner av de totalt 3,1 milliardene som staten har lovet å bidra med i byggingen.

Resten skal Bodø kommune (1 milliard) og Avinor stå for.

– Vi legger alt til rette for at vi i realiteten får satt i gang dette prosjektet. Avinor skal gjøre det endelige vedtaket. Vi flytter den flyplassen som ligger i Bodø i dag. Den måtte vi brukt flere milliarder på uansett. Derfor er dette også et byutviklingsprosjekt, et kinderegg, sier Hareide til NRK.

– Kritikerne mener dette er et luftslott?

– Det er jeg uenig i. Byen er i vekst, det er et kraftsenter for hele Nordland. Da må vi legge til rette for det.

Også i Rana er det ny flyplass på gang.

– Dette er et annet type prosjekt. Det er fordi den regionen ikke har en flyplass av en viss størrelse. Derfor er det naturlig at det kommer en større flyplass i den delen av landet. Vi bevilger 50 millioner til det, sier Hareide.

Stine Ramstad Westby, prosjektstyreleder for ny lufthavn i Bodø. Her fotografert på Bodø lufthavn.

Stine Ramstad Westby er prosjektstyreleder for ny lufthavn i Bodø. Hun er glad for at samferdselsministeren nå legger penger på bordet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Viktig

Stine Ramstad Westby er Avinors prosjektstyreleder for ny lufthavn i Bodø. Hun er glad for at samferdselsministeren nå legger penger på bordet.

– Det er en kjempestor nyhet og veldig gledelig. En viktig milepæl for å komme videre i prosjektet.

Westby legger ikke skjul på at Avinor står i en krevende finansiell situasjon.

– Dette er et prosjekt som har vært prioritert i Avinor. Men vi må nøye gå gjennom den finansielle situasjonen i selskapet totalt sett. Det vil skje framover mot jul, og fram til endelig vedtak som forhåpentligvis kommer i desember.

– Mener du da at det ikke er sikkert at dere kan bidra?

– Det er ikke det jeg sier. Jeg sier at gitt den nyheten som kom i dag, så må Avinor gjøre en totalvurdering av den finansielle situasjonen til konsernet og hvordan vi skal legge til rette for at denne kan realiseres på en god måte, sier Westby.

– En stor lettelse

Ole Henrik Hjartøy er mannen som siden 2012 har kjempet for at ideen om at «Ny by – Ny flyplass» skulle bli virkelighet.

Når de første pengene nå kommer, er han en glad mann.

– Det er en veldig god følelse, og en stor lettelse at det nå ligger inne i budsjettforslaget til 2022. Nå er lokomotivet på skinnene, og det vil bli umulig for noen å stoppe, sier den tidligere bodøordføreren og Høyre-mannen.

Det var aldri gitt at prosjektet skulle bli virkelighet. Motstanden var stor, både nasjonalt og lokalt. Men Hjartøy mistet aldri troen.

Knut Arild Hareide sammen med Ole Henrik Hjartøy på flyplassen i Bodø.

Knut Arild Hareide sammen med Ole Henrik Hjartøy på flyplassen i Bodø i dag.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– For å si det litt flåsete, man ble jo nesten idiotforklart den gangen at dette ikke var mulig. Men som jeg har sagt i etterkant, om man tror hardt nok på noe, så kan man ikke bare flytte fjell, men en hel flyplass.

– Hvis du fikk spørsmålet i 2012 at du kunne fått beholde kampflybasen i Bodø, eller få denne muligheten dere har i dag. Hva hadde du valgt?

– Det er et veldig godt spørsmål. Vårt og mitt anliggende var å ikke stå fast i fortiden og rope på omkamper, men rett og slett snu dette til en positiv mulighet. Svaret blir at jeg er glad i dag for at vi ble tvunget til å tenke nytt og offensivt, sier han lurt.

NRK skrev tidligere at det er 50 år siden sist det ble bygget ny flyplass i Norge. Det stemmer ikke, og er endret i saken.

På rådhuset i Bodø feiret de regjeringens millionbevilgning med kake. Her med ordfører Ida Pinnerød (Ap) i front.

På rådhuset i Bodø feiret de regjeringens millionbevilgning med kake. Her er det ordfører Ida Pinnerød (Ap) som tar seg et kakestykke.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK