Hopp til innhold

Ny bomkrangel om E6 på Helgeland

Ny krangel om E6 gjennom Helgeland gjør at sårt tiltrengt utbedring kan bli utsatt.

Video Bom stopp

Regionvegsjef Torbjørn Naimak

SKUFFET: Regionvegsjef Torbjørn Naimak.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

I både Vefsn og Hemnes har nå politikerne sagt nei til det tidligere vedtatte bompengeprosjektet på Helgeland, og dermed er en ny og tryggere E6 foreløpig i det blå.

Regionvegsjef Torbjørn Naimak frykter at vegpakken kan ryke.

– Vi har jobbet sammen med politikerne på Helgeland og fylkespolitikerne i mange år, og så får vi et vedtak som går i en helt annen retning. Det er trist, sier Naimak til NRK.no.

Utbedringen i gang

Ei ny salve gjøres klar for å sprenge bort stein langs E6, for her Grane kommune er bygginga av en ny vei gjennom Helgeland allerede godt i gang.

– Når man tar fram kartet, ser man virkelig hvor dårlig E6 er på enkelte strekninger, sier prosjektleder for Vegpakke Helgeland, Bård Nyland.

Litt lenger nord i Mosjøen er planleggerne ved vegkontoret også i rute, de planlegger den videre utbygginga som vil koste rundt 4 milliarder kroner.

– Det som er enigheten er basert på, er at noe skal være ny vei, og noe skal være utbedring av eksisterende vei. Slik det ser ut får vi en bra framtidsrettet høystandard E6, sier Bård Nyland.

Politikerne sier nei

Men nå kan alt arbeidet stoppe opp. Onsdag vedtok politikerne i Vefsn å flytte de planlagte bommene nordover til kommunegrensa til Hemnes.

I dag vedtok kommunestyret i Hemnes å si nei til hele vegpakken.

– Vi må si fra nå, på vegne av Hemnes sin befolkning, ellers kaster vi blår i øynene på folk, sier ordfører Kjell Joar Pettersen Øverleir (H). – Det er nå dette bør skje.

Skjebnedag for E6, Veipakke Helgeland. Formannskap og kommunestyre i Hemnes avgjør.

HEMNES-POLITIKERE HAR TALT: De mener de får for lite vei igjen for bompengene.

Foto: Frank Nygård

Enig, uenig, enig?

Vegkrangelen på Helgeland har pågått i flere tiår. De siste åtte årene har politikerne kranglet om veien skal finansieres med bompenger.

For nesten to år siden ble det endelig enighet, og bommene ble plassert. Men i høst kom et kom et valg hvor bompengesaken ble sentral, og dermed var det «på han» igjen.

– Det er så mange nye momenter her, ikke minst med innspillet fra Vefsn om å flytte bommene, sier Kjell Idar Juvik, gruppeleder for Hemnes Arbeiderparti.

Tid til ettertanke

Juvik mener det er på tide med en time-out, bruke litt tid på å få samlet partene, og få gjort opp status.

Om vegpakken kommer seg inn på rett kurs igjen, gjenstår å se. Det betyr i så fall at bommene i Vefsn mest sannsynlig må tilbake til der de først var planlagt å stå, og at man i Hemnes må ta en prat med vegsjefen for å finne ei løsning.

Statens vegvesen er bekymret

Statens vegvesen frykter nå at helgelendingene må slite med elendig veistandard i lang tid fremover.

– I verste fall kan vegpakken ryke, og den nødvendige veiutbyggingen på Helgeland kan bli utsatt i mange år, sier prosjektsjef Stein Johansen.

Over nyttår skal vegvesenet i møte med helgelandspolitikerne. Snuoperasjonen fra politikerne kom uventa, også på vegvesenets prosjektsjef Stein Johansen.

– Vi er litt overrasket over at man tar opp saken på nytt. For det var en lang prosess før man traff et vedtak i 2009. Vi oppfattet det slik at vi var enige om en pakke.

Vegarbeid, Grane

NOE SKJER: Her fra vegarbeid i Grane.

Foto: Frank Nygård