Hopp til innhold

Ny app hjelper deg med å identifisere hvilken fugl som synger

Med våren kommer også sangfuglene tilbake. Lurer du på hvem som synger for deg, kan en ny app gi deg svaret.

Appen WhatBird identifiserer sangfuglene

Appen er gratis, og finnes i både App Store og Google Play.

Foto: ablemagic AS

Appen heter «WhatBird», og er utviklet av ablemagic AS i Trondheim med støtte fra Miljødirektoratet og NTNU. Siden lanseringen for en ukes tid siden, har flere enn 5500 lastet ned appen, forteller seksjonsleder for friluftslivseksjonen hos Miljødirektoratet, Terje Qvam.

– Det finnes mange applikasjoner for fuglelytting, men svært få som gir deg forslag på hva du hører rundt deg. Det er på sett og vis litt banebrytende at vi prøver dette her til lands, sier Qvam.

Han forteller at direktoratet har støttet utviklingsarbeidet med 200.000 kroner. Blant annet fordi de ser at dette kan bidra til å få flere ut i naturen.

– Ved å bruke samme teknologi i lyttestasjoner, ser vi for oss at dette også kan brukes for å finne ut hvilke arter som befinner seg innenfor et gitt geografisk område. Det kan på sikt ha verdi i forvaltningsarbeid, for eksempel.

Ny måte å bruke kjent teknologi på

Marte Rye Bårdsen i ablemagic AS forteller at ideen til appen oppstod ganske tilfeldig.

Marte Rye Bårdsen i ablemagic AS

Marte Rye Bårdsen i ablemagic AS, selskapet som har utviklet appen med god hjelp fra NTNU.

Foto: Privat

– Vi hørte fuglekvitter i nærheten av kontoret, og da dukket tanken plutselig opp – at det hadde vært kult med en app som kunne fortelle hva slags fugl det er som synger, sier hun.

Utviklerne tok kontakt med forskere på NTNU som jobber med talegjenkjenning, og som syntes ideen var artig. Etter litt forskning, kom de opp med en løsning som gjorde det mulig å kjenne igjen fuglelyder.

– Dette er en måte å bruke teknologi kjent fra andre områder på nye, innovative måter. Appen er ment å skape morsomme opplevelser man også kan lære noe av.

22 fugler

I første omgang inneholder appen 22 av de vanligste sangfuglene våre (se faktaboks). For hver art finner man, foruten fuglesang, både bilder og informasjon i en egen fuglebok, som også er en del av appen.

– For å få appen til å bli mer treffsikker, ber vi folk som laster ned appen om å bidra med sine opptak, slik at vi kan få bygd opp databasen, sier Bårdsen.

Noen barnesykdommer må man regne med. Bårdsen sier appen er ganske treffsikker allerede, men at de har fått tilbakemelding om at det ikke er alltid at appen gjetter rett.

– Vi har veldig tro på at den vil fungere bedre og bedre etter hvert, avslutter hun.