NVE: – Betydelig snøskredfare i store deler av Nordland

Mildvær og påfyll av snø de siste dagene fører til økt snøskredfare i store deler av Nordland. Faregraden vurderes til betydelig i Vesterålen Helgeland og i Salten på torsdag.

Vindkast i nord

Middelvinden vil komme opp i liten storm, men vindkastene vil ligge mellom 25 og 35 sekundmeter. Verst vil det bli i Ofoten på dagen i morgen.

Foto: MET

Det er nå stor snøskredfare over store deler av Nordland, ifølge skredvarslingstjenesten varsom.no. Størst er faren på Nord-Helgeland og i Salten sør for Bodø og i Vesterålen. Her er snøskredfaren betydelig – styrke 3.

– Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner, advarer NVE.

I Lofoten og Narvik vurderes snøskredfaren som moderat. Her bør du være forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner som samler fokksnø, ifølge varsom.no.

Ble tatt av skred

To skiløpere ble onsdag ettermiddag tatt av et snøskred under Kvalhornet i Valnesfjord i Fauske. Den første personen kom seg ut på egen hånd. Han fikk gravd ut kameraten, som han fant ved hjelp av skredsøker.

Fra natt til torsdag vil det komme kraftige vindkast inn over Nord-Norge og Meteorologisk institutt sendt i dag ut OBS-varsel. I tillegg øker snøskredfaren øker ytterligere i morgen torsdag.

Den kraftige vinden vil føre til forflytting av snø inn i lesider som vender vestover. Denne snøen vil være ustabil mens det fortsatt blåser.

– Mest utsatt er fjellområder over tregrensen og beskyttede renner og forsenkninger der flakene er mykere. Rygger og knauser er stort sett avblåst og utgjør mindre fare, melder NVE.

Den uberegnelige austavinden

– Det kommer sterk vind fra øst over fjellene. Vinden vil øke utover natta og det vil blåse kraftig hele torsdag. Det ventes vindkast opp mot 35 meter i sekundet flere steder i Troms og Nordland, sier vakthavende meteorolog Jon Austrheim ved Værvarslinga for Nord-Norge.

I motsetning til vestavinden som blåser mer jevnt, er austavinden mer uberegnelig.

– Den blåser mer ujevnt og rammer spesielt steder med fjell mot øst. Her kommer det kraftige kastevinder, såkalte fjellbølger. Disse kraftige kastene kan gjøre skader på bygninger og trær, sier Austrheim.

Middelvinden vil komme opp i liten storm, men vindkastene vil ligge mellom 25 og 35 sekundmeter. Verst vil det bli i Ofoten på dagen i morgen.

– Men vinden vil også merkes på Helgeland.

Ifølge meteorologen vil vinden herje hele torsdag, og løyer ikke før fredag.