NRK Meny
Normal

NVE varsler økt snøskredfare, men i fjellet ser det slik ut

Flere har stusset over at NVE varslet økt snøskredfare i fjellet i Nordland i helga. – Dette er ikke et snøskredvarsel med faregrad, mer at folk bør være obs, sier meteorlogen.

Slik ser det ut i fjellet i Å i Lofoten

LITE SNØ: Slik så det ut i fjellet i Å i Lofoten lørdag ettermiddag.

Foto: Svein Erik Anderssen

Den daglige snøskredvarslingen starter først 1. desember, men fra 23. oktober begynte ordningen med overvåkende snøskredvakt som sender ut varsling i spesielle tilfeller.

– Det er venta til dels mye snø og kraftig vind i fjellet i Nordland søndag og mandag. Dette betyr at faren for snøskred øker, i følge NVE.

Snødekket etter første snøfall om høsten vil ha færre lagdelinger enn snødekket har midt på vinteren, og dermed også lettere å vurdere. Likevel er det en del ulykker forbundet med snøskred tidlig i sesongen, ifølge NVE.

Meteorologen: – Vær obs

Vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt sier det i dette tilfelle ikke er et «vanlig» snøskredvarsel.

– Det er mer et varsel om å følge med. Det har lagt seg et lag med snø i Narvik i kveld, og søndag og mandag er det ventet snøbyger i fjellet og litt opp i høyden. Spesielt nord i Nordland. Lenger sør vil nedbøren komme som regn, sier han til NRK.

Vinden skal øke på og det er meldt kuling og nedbør på kysten søndag. Vinden er nord-nordvestlig, og da kommer nedbøren som snø.

– Nysnøen kan legge seg gjerne i fonner, og da er greit å være obs dersom du er på fjelltur, sier Walløe.

NVE har følgende oppfordring til de som skal ut på tur i fjellet: Det er viktig at de som ferdes i fjellet, gjør gode vurderinger, og vær obs på at forholdene kan endre seg til full vinter i løpet av kort tid.

Snøskredvarslingen i Norge vil gi fire gode råd for å unngå snøskred tidlig i sesongen.

  • Følg med på forholdene. Allerede nå kan du måtte gjøre de samme vurderingene som midt på vinteren.
  • Ta det rolig i starten dersom du skal ut på skitur. Bruk de første turene til å trene med skredutstyr.
  • Skaff deg fersk kunnskap om snøskred. Det kan være lenge siden du har gjort skredfarevurderinger, og bruk tid til å repetere ved å lese på Snøskredskolen på Varsom.no
  • Husk at den nye snøen trenger tid til å stabilisere seg.

Snø i hele landsdelen

Snøskredfare i oktober
Foto: varsom.no

Siste værvarsel fra Meteorlogisk institutt viser at det ventes snø i høyere strøk i hele landsdelen:

Vest og nordvest periodevis liten kuling, i kveld opptil stiv kuling i Lofoten. Regnbyger, i nord overgang til sluddbyger. I fjellet snøbyger.

Troms og Finnmark: Vest og nordvest opptil liten kuling utsatte steder, utover ettermiddagen dreiende nordlig. Sluddbyger, senere snøbyger, flest byger i ytre strøk.
Spitsbergen: Nordlig frisk bris, utsatte steder sterk kuling, lengst nord liten storm. I nordlige områder snø, ellers oppholdsvær.