NRK Meny
Normal

– Nå er det veldig lett å utløse skred

Nordland ble truffet av uvær denne uken, og nå venter mengder med ny snø og godvær på helgeturistene. – Mest utsatt er Salten, Saltjellet og Helgeland, melder NVE.

Skikjøring Andørja

Det er fristende å ta turen utenfor løypa når det er så mye snø, men det kan være farlig.

Foto: Rune Dahl / http://runedahl.no/

– Lørdag er en typisk dag hvor ulykker kan skje, med mye folk på tur etter stort snøfall med kraftig vind. Vi anbefaler å holde seg unna bratt terreng til nysnø og nylig vindtransportert snø har stabilisert seg, sier Rune Engeset som er vaktleder snøskredvarslingen, NVE.

Ble tatt av snøskred

Fredag ble en skikjører tatt av et snøskred i Narvik. Mannen kjørte utenfor løypene og løste ut et skred i Mørkholla på nordsiden av Narvikfjellet. Skikjøreren ble raskt gravd frem og var uskadd etter uhellet.

Nå advarer skisenteret i Narvik om skumle forhold i fjellet.

– Narvik er jo kjent for bra frikjøring, men hele frikjøringsområdet er skummelt akkurat nå. Det gjelder også området rundt Mørkholla. Vi oppfordrer alle til å holde seg i traseene, spesielt under de forholdene som er i dag, sier daglig leder for Narvik Skisenter, Harald Kuraas til NRK.

Narvikfjellet skianlegg
Foto: Kjell G. Karlsen, Narvikfjellet

Vent til i morgen

Skredvarslingen til NVE anbefaler nå skikjørere om å vente med de mest vågale traseene.

– Dette er et klassisk tilfelle. De siste dagene har det kommet veldig mye snø og det har vært mye vind i den. Slike le-heng er ustabile og snøen kan lett løses ut av en skikjører, sier Engeset.

– Vi anbefaler at man venter og ikke kjører bratt i morgen, men venter til søndag. Snøskredfare må man vurdere individuelt på hvert enkelt sted hvis man skal kjøre ski.

Her kan du sjekke snøskredfaren i ditt område: varsom.no

På eget ansvar

Kai Sönnischen arbeider som skipatrulje i Narvik Skisenter. Han ber folk om å holde seg i traseen.

– På skredvarslingen kan du se at vi er i faregrad 3 av 4. På toppen av stolheisen har vi satt ut et skilt som sier at det er skredfare, og det er noe alle bør følge, sier han.

Han forteller også at skikjøring utenfor merkede løyper skjer på eget ansvar.

Som i alle andre skianlegg har vi ansvaret for løypene, og steder som Mørkholla er så langt unna at det er på eget ansvar man drar dit. Det er mange steder hvor skred kan utløses av skiløpere, og jeg anbefaler alle å sjekke skredvarslingen, sier Sönnischen.