NVE åpner for å forlenge skredvarslingen utover 1. juni

NVE har avsluttet sin skredvarsling for sesongen, men vil vurdere å forlenge varslingen neste år. – Det blir stadig mer populært å gå toppturer, og den sesongen varer lenger enn 1. juni, sier seksjonssjef i NVE.

Her gikk raset søndag som tok to menneskeliv. Ifølge Hovedredningssentralen var raset ei blanding av jord, stein og snø. NVE advarer fortsatt mot skredfare i fjellet.

En mann og en kvinne i midten av 30-årene omkom i en tragisk skredulykke i Lofoten i helga. De to var en del av et større reisefølge som dro til Kirkefjorden i helga, men var alene i fjellet da skredet gikk. Ifølge Hovedredningssentralen var raset en blanding av jord, stein og snø.

NVE advarer mot fortsatt skredfare i bratte fjellområder.

– Det fortsatt er rasfare i fjellet selv om kalenderen viser juni. Der hvor det ligger snø i bratt terreng er det skredfare. Det er også fare for utglidninger av stein og løsmasser, sier seksjonssjef Rune Engseth i NVE.

Vil forlenge varslingssesongen

NVEs skredvarsletjeneste varsom.no melder om skredfare i seks av årets 12 måneder – og ut mai. Nå vurderer NVE å forlenge varslingen neste år.

– Nesten alle ulykker skjer i den perioden vi har varsling. Men det blir stadig mer populært å gå toppturer, og den sesongen varer lenger enn 1. juni når vi har snøforhold slik som i år, sier seksjonssjefen til NRK.

Fant turkamerat omkommet

To funnet omkommet i Kirkefjorden i Moskenes

De to la ut på en fjelltur fra tettstedet Reine lørdag kveld. Merraflestinden ligger i et utilgjengelig området ytterst i Lofoten. Ved 16-tiden på søndag ble de meldt savnet og Hovedredningssentralen fant en mann og ei kvinne omkommet senere på kvelden.

Foto: Tommy Johansen

Mange i tur- og klatremiljøet i Lofoten kjenner de to omkomne. Det er et lite miljø og den store turistsesongen har ennå ikke startet. Fortsatt ligger snøen i Lofot-fjellene langt ned i fjellsiden.

– Det er uvanlig sen snøsmelting i år. Det betyr ar de som oppsøker fjellene må vurdere forholdene nøye og ikke bare sjekke kalenderen, sier redningsmann Sjur Hauge i Svolvær alpin og redningsgruppe.

Seksjonssjef Rune Engseth i NVE

Seksjonssjef Rune Engseth i NVE sier det er utrolig trist at vi får en skredulykke med dødelig utgang.

Foto: NRK / NRK

Til Lofotposten forteller en av de fem, Kjell-Arne Aspenes, at Kristin Skulbru og Håkon Strand var vante og erfarne turfolk, og at de var godt kjent i området. Først søndag ettermiddag oppdaget resten av turfølget at paret ikke var i teltet som forventet.

– De hadde vært ute om natta. Vi tenkte «La dem sove, de har nesten ikke sovet i natt», forteller Aspenes til Lofotposten.

Først om lag 30 minutter før båten skulle ta dem tilbake til Reine, sjekket turkameratene parets telt. Det var tomt. Da ble politiet og Hovedredningssentralen varslet, og det ble satt i gang en leteaksjon.

Tre i turfølget dro selv ut for å lete etter de to savnede vennene.

– Vi lokaliserte den første av de to ganske fort, og konstaterte at personen var omkommet, forteller Aspenes til Lofotposten.

Den andre personen ble funnet 100 meter unna av mannskapet på redningshelikopteret.

Sea King - en person omkommet ved reine

To personer omkom i går i et skred på fjellet Merraflestinden i Moskenes.

Foto: 03030-tipser