NRK skal lage minutt for minutt-sending fra Saltstraumen

Til våren skal NRK sende 12 timer direktesendt tv fra verdens sterkeste tidevannsstrøm.

– Det å se Saltstraumen og å oppleve den, med den forandringen som skjer, mener vi vil egne seg fantastisk for sakte-tv. Det er egentlig rart at ingen har gjort det før, sier prosjektleder Thomas Hellum i NRK.

Fotograferer livet under vann i Saltstraumen

Rikt dyreliv: skal sende 12 timer sakte-tv fra Saltstraumen.

Foto: Vebjørn Karlsen

Sendingen blir enten 7. eller 8. mai neste år.

– Vi har blitt rådet til å ligge unna april, for da er sexlivet i vannet så rikt, at vannet er helt ugjennomsiktlig, sier prosjektlederen.

– Spektakulært

Forsatt er mye i det blå om hvordan sendingen vil bli.

– Du kan gjøre veldig enkelt med ett kamera, og la det surre og gå, eller så kan du gjøre det svært spektakulært. Med bilder fra rib-båt, undervannskamera og droner. Man kan bruke grafikk og legge på mye annet, sier Hellum.

– Det er mye vi ikke har tenkt på rundt hvordan dette vil bli. Den jobben begynner nå. Så dette prosjektet kan vokse med de ideene vi får. Vi vil gjerne ha innspill til gode ideer fra NRKs brukere, sier Hellum.

I Saltstraumen utenfor Bodø finner undervannsfotograf Vebjørn Karlsen de merkeligste skapninger og formasjoner, og de mest spennende motivene han kan fange med kameraet.

I Saltstraumen utenfor Bodø finner undervannsfotograf Vebjørn Karlsen de merkeligste skapninger og formasjoner, og de mest spennende motivene han kan fange med kameraet.

– Ingen begrensinger

NRK har de senere årene gjort mange sakte-TV-produksjoner, med stor suksess. Blant annet Hurtigruten minutt for minutt, Skreifiske og Salmeboken minutt for minutt.

– Hadde noen sagt til meg for seks år siden da vi begynte med Bergensbanen at vi skulle ha sakte-tv om flo og fjære, så hadde jeg ledd godt. De siste årene har vist at vi kan lage tv om mye rart. Det er nesten ingen begrensninger, sier Hellum.

saltstraumen

– Helt vanvittig! Det er enorme naturkrefter. Du kjører i 12 knops fart uten at båten beveger framover, sier Norge Rundt-programleder Benedicte Goa Ludvigsen om møte med Saltstraumen.