NRK Meny
Normal

– Narvik klarer seg uavhengig av hvordan det går med Northland

Det kriserammede gruveselskapet Northland Resources gir opp både emisjon og planlagt obligasjonslån, mens jakten på finansieringsalternativer fortsetter.

Nortland resources utskipingsanlegg i Narvik

Det kriserammede gruveselskapet Northland Resources lyktes ikke med å hente inn over 2 milliarder kroner i frisk kapital. Her fra utskipingsanlegget i Narvik.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Gruveselskapet Northland Resources lyktes ikke med å hente inn over to milliarder kroner i emisjonen som ble avsluttet klokken 16.30 mandag, ifølge en børsmelding tirsdag morgen. Aksjekursen er ned 20 prosent på Oslo Børs i dag.

– Ingen konsekvenser for Narvik

Havnedirektør i Narvik Rune Arnøy

Havnedirektør i Narvik Rune Arnøy.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Uavhengig av utfall vil ikke problemene gruveselskapet er inne i få konsekvenser for utskipningsanlegget i Narvik.

– Vi skjønner at Northland Resources er i en vanskelig situasjon, men vi tror de kommer til å klare seg. De har bygd ei gruve som produserer verdens beste jernmalm. Det godt produkt som det er behov for på verdensbasis, sier havnedirektør Rune Arnøy i Narvik til NRK.no.

Og skulle Northland ikke klare å skaffe den nødvendige kapitalen, tror ikke Arnøy det vil ramme utskipingsanlegget i Narvik.

– Mange vil til Narvik

– Northland som har tatt de store kostnadene med å bygge anlegget. Men havneutbygginga i Narvik er nesten ferdig, og anlegget vil ligge der selv om Northland får problemer. Anlegget kommer til å bli benyttet uansett hvilket selskap som kommer til å operere. Det er mange som banker på døra, og vil til Narvik, sier Arnøy.

Lørdag skal den første malmbåten gå inn til Narvik for å hente malm fra Northland Resources.

– Dette vil gå som planlagt, og vi hilser den første båten velkommen, sier Arnøy.

Skal bygge ut ny gruve

Kapitalen det nå jaktes på skal blant annet finansiere fullføringen av den nye jernmalmgruven Kaunisvaara i Nord-Sverige. Gruven skal etter planen nå full produksjon i tredje kvartal neste år.

– Vi fikk ikke til en emisjon på rimelige vilkår. Nå jobber vi videre i dialog med et antall interessenter, sier fungerende finansdirektør i Northland, Peder Zetterberg til E24.

Han sier videre at pengenøden i selskapet ikke er akutt.

– Vi har nok til å betale våre kreditorer og leverandører fremover, svarer han.