Norske pass vinner internasjonal designpris

De nye norske passene fortsetter å høste internasjonal oppmerksomhet. Nå har konseptet også blitt premiert i en av verdens mest prestisjefylte designkonkurranser.

Designet, som er et resultat av en designkonkurranse i regi av Politidirektoratet og Kripos, har tidligere blitt applaudert på både nyhetssider og blogger i utlandet.

Nå får Neue Design Studio, selskapet bak designet, prisen Red Dot i den årlige konkurransen Red Dot Design Award 2015 – en av de mest prestisjefylte designkonkurransene i verden.

I kategorien «Communication Design» ble det i år vurdert 7451 bidrag fra 53 land. 568 av bidragene ble tildelt Red Dot, og ett av disse gikk altså til konseptet for Norges nye pass og ID-kort.

Internasjonal presse om de nye passene

Designen på de nye norske passene har høstet mye applaus i internasjonal media.

Foto: Skjermdump

– Overveldende

Benjamin Stenmarck, som er designansvarlig for det nye passet, sier til NRK at det å få denne prisen er «så ærefullt som det kan bli».

Benjamin Stenmarck

Benjamin Stenmarck i Neue Design Studio.

Foto: Neue Design Studio

– Denne designkonkurransen er ansett å være blant de største globalt sett, i vårt fagfelt, og en av de eldste. Designkonkurransen har 60 års jubileum i år.

Han tror mye av årsaken til den internasjonale oppmerksomheten er at en offentlig aktør i Norge tør satse på design som redskap og virkemiddel.

– Oppmerksomheten har vært stor, og overveldende. Forventningene er satt og jobben er så vidt påbegynt, så det gjelder å ha beina godt plantet på jorden og jobbe på. Det føles litt skummelt, det må jeg innrømme.

Resultatet klart i 2017

Det er spesielt én ting ved de nye passene som trekkes frem når utenlandske designentusiaster og journalister omtaler saken.

Norske pass får nytt design

Forslag til pass, diplomatpass og utlendingspass.

Foto: Neue Design Studio

Når passet holdes under et UV-lys, endrer det norske landskapet seg fra dag til natt, med nordlys og det hele.

Stenmarck er ikke i tvil om at den norske naturen i seg selv har bidratt til at prosjektet har fått mye oppmerksomhet.

– Ellers vil vi tørre å påberope oss at den visuelle tilnærmingen til vår storslåtte natur kan sette «klisjeen» i et litt annet lys.

Resultatet av arbeidet med de nye passene vil man først se når nye dokumenter er ferdig produsert, noe som tidligst vil skje i 2017.