Norske og britiske myndigheter styrker forsvarssamarbeidet

Den britiske forsvarsministeren besøker Bodø og Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) torsdag. – Vi har i dag signert ny avtale som legger til rette for mer samtrening mellom norske og britiske styrker, sier Ine Eriksen Søreide.

Se direkte: Hvordan skal det norske forsvaret samarbeide med britene? Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) møter sin britiske kollega Michael Fallon som besøker Bodø og Forsvarets operative hovedkvarter.

Følg vår direktesending fra klokken 13.50.

Ine Eriksen Søreide

Ine Eriksen Søreide ønsker kollega Michael Fallon velkommen til Bodø i dag.

Foto: Ole Dalen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er vertskap sammen med sjef for FOH, når Søreides britiske kollega Michael Fallon besøker i Bodø torsdag.

Forsvarsdepartementet opplyser overfor NRK at Fallon er invitert til Norge for å diskutere norsk-britisk forsvarssamarbeid.

– Vi styrker nå forholdet mellom Norge og Storbritannia ved å inngå et tettere samarbeid om blant annet maritim luftovervåkning.

– Vi har store havområder i Nord-Atlanteren hvor vi har felles interesser av å ha oversikt over aktiviteten der, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Har signert ny avtale

Micael Fallon

Michael Fallon gir den nye avtalen tommel opp.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Søreide sier at britiske styrker hvert år kommer til Norge for å trene på operasjoner under vinterforhold.

De to forsvarsministrene skal ha såkalte «bilaterale samtaler».

– I dag signerte vi en bilateral avtale som legger til rette for enda mer samtrening mellom norske og britiske styrker, forteller forsvarsministeren.

Nøyaktig hva dette innebærer, får vi nærmere svar på når pressen møter de to forsvarsministrene på Bodø flystasjon klokken 13.30.

I lys av valget i USA, er sikkerhetspolitikk noe som opptar politikere og medier. Både Reuters og andre internasjonale medier er påmeldt pressetreffet i dag.

Sender direkte

– Hvilke signaler kan denne avtalen gi våre naboer i øst?

– Russerne er godt kjent med at både britiske soldater og andre allierte styrker har gjennomført trening og øving i Norge i mange år. Og vi er i alle sammenhenger veldig tydelige på at vi ønsker økt alliert trening og øving i Norge, sier Ine Eriksen Søreide.

NRK sender direkte fra cirka klokken 13.50 – se direktestrøm øverst i denne saken.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i samtale med Michael Fallon i dag

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i samtale med Michael Fallon i Bodø i dag.

Foto: Forsvarets operative hovedkvarter