Hopp til innhold

Norske F-16 fant flyet – se video fra havaristedet

To norske F-16 fra Bodø var de første til å lokalisere postflyet som styrtet i Nord-Sverige. Her er videoen.

Jagerflyenes opptak fra ulykkesstedet i Nord-Sverige.

Opptak gjort av jagerfly som var først på stedet. I videoen ser du Norsk Luftambulanses-helikopter og havarikrateret.

– Filmen viser havaristedet og de første helikopterne på vei inn. Som filmen viser var det allerede for sent da helikopterne kom, forteller Kaptein Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Bildene viser krateret der flyet styrtet. Jagerflyene har avanserte systemer for å finne mål på bakken, og dette systemet kan også brukes til å lete etter savnede fly.

– Målangivelsesutstyret på F-16 har opptikk som gjør det i stand til å fungere godt i denne type søk, fortsetter Stordal.

Havaristedet i Sverige

Dette bildet fra havaristedet tok SVT tidligere i dag. Bildet viser krateret hvor flyet skal ha styrtet.

Foto: Marja Påve/SVT

– Det ble sendt ut mayday-signal som ble fanget opp i tårnet ved Bodø lufthavn. Vi satte i gang en redningsaksjon og fant flyet cirka 9 kilometer fra den norske grensen, sier redningsleder Anders Lennholm ved Sjø og flygredningssentralen i Gøteborg.

Ikke primæroppdraget

I Bodø står norske jagerfly på døgnvakt for NATO. Disse ble ble anmodet om å bistå i søket og var de første til å lokalisere postflyet fra West Atlantic.

– Dette er ikke primæroppdraget til Quick Reaction Alert (QRA) i Bodø, men hovedredningssentralen (HRS) vet at vi sitter på disse redskapene og har anledning til å be om støtte, forteller Stordal.