NRK Meny
Normal

Norsk sild under lupen

Nå må også norsk sild godkjennes før den kan sendes til Russland. Sildenæringa frykter de kan miste tilgangen til sitt viktigste marked.

Russisk lakseinspeksjon i Brandasund på Bømlo

Her ankommer russiske lakseinspektører Bømlo tidligere i år. Nå er det silda som skal sjekkes.

Foto: Jan Harald Larsen / NRK

I natt kom russiske inspektører til Norge for å inspisere fire sildeanlegg i Nordland og Troms.

Tidligere har russiske myndigheter kun kontrollert lakseslakteri i Norge. Det har ført til at mange lakseprodusenter ikke lengre fikk eksportere laks til Russland, fordi foredlingsanleggene ikke ble godkjent av russiske veterinærmyndigheter.

- Dramatiske følger

Russland er det viktigste eksportmarkedet for norsk sild, og i verste fall kan eksportører miste Russland som marked for en kortere eller lenger periode.

- Vårt verste scenario er at vi ikke blir godkjent og ikke får eksportere til Russland, sier produksjonsleder Sverre Hyttan ved Modolv Sjøseth Pelagic på Træna.

Han får besøk av russerne på fredag.

- Hvor alvorlig er dette?

- Det kan få de mest dramatiske følger. Over 50 prosent av vår produksjon går til Russland. Mister vi dem har vi en formiddabel jobb med å erstatte disse markedene, sier en bekymret sildeprodusent i Nordland.

Det er nytt at russiske myndigheter nå også skal kontrollere konsum-sildeprodusenter, altså de som produserer sild til menneskeføde.

Fire sildeanlegg under lupen

I denne omgang er det fire sildeanlegg i Nordland og Troms som skal kontrolleres av russiske myndigheter. Det er Modolv Sjøseth Pelagic på Træna, Domstein i Bodø, Egersund Nor i Tromsø og Norway Pelagic på Sommarøy i Troms. Det skriver Intrafish.