NRK Meny
Normal

Norsk og svensk jagerfly i nesten-kollisjon

Den svenske Havarikommisjonen skal granske en hendelse hvor et norsk F-16-fly og et svensk JAS 39 Gripen var nær ved å kollidere 5. mai i år, melder TV 2.

f-16 jagerfly

NÆR KOLLISJON: Jagerfly fra Bodø deltar ukentlig på øvelser med Sverige og Finland i Nordområdene. Bildet er ikke fra den aktuelle hendelsen.

Foto: Hanne Olafsen, Forsvaret / Scanpix

Det norske og svenske jagerflyet var bare 30 meter fra hverandre da den alvorlige hendelsen inntraff i stor fart over Nord-Sverige 5 mai i år, skriver TV 2.

Begge flyene deltok på en luftstridsøvelse i svensk luftrom over flybasen i Kallax sørvest for Luleå da det svenske jagerflyet passerte nær det norske F-16-flyet.

Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) bekrefter overfor NRK at et jagerfly fra Bodø hovedflystasjon har vært involvert i en hendelse under øvelse i Nord-Sverige.

Ivar Moen

Oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter

Foto: Forsvaret

– Hendelsen skjedde i svensk luftrom. Derfor skal den svenske havarikommisjonen granske saken. Det har vært en god dialog mellom det norske og svenske luftforsvaret hele veien, og vi bistår i granskingen. Det er viktig for både oss og svenskene at årsakssammenhengen blir klar, sier informasjonsoffiser, oberstløytnant Ivar Moen ved FOH til NRK.

– Ikke på kollisjonskurs

Det svenske flyet var på vei hjem til basen i Kallax da hendelsen inntraff. Etter det TV 2 kjenner til var ikke flyene på kollisjonskurs. Moen ønsker ikke å kommentere denne opplysningen.

– Dette skal granskingen finne ut av. Vi må avvente rapporten fra havarikommisjonen, sier Moen til NRK.

Trener ukentlig

Jagerfly fra Bodø deltar ukentlig på øvelser med Sverige og Finland i Nordområdene, og det var under en slik øvelse at nestenkollisjonen skjedde.

– Det er ikke ofte slike hendelser skjer. Nettopp derfor er det viktig å få avdekket årsaken, slik at vi kan unngå slike hendelser i framtiden, sier Moen til NRK.

Ikke første gang

Det er ikke første gang norske F-16-fly er nær kollisjon i luften. 29. april 2013 var to F-16-fly 130 meter fra å kollidere utenfor Helgelandskysten. I mars 2012 var to norske F-16-fly fra Bodø og Ørland bare sekunder fra kollisjon i luftrommet over Nord-Norge.

Fem fly i nestenkollisjon

I 2010 skjedde det også en nestenulykke med Forsvarets kampfly. Med en avstand på bare 30–40 meter passerte Forsvarets jagerfly hverandre nede i den trange Trollfjorden 4. august 2010.

Granskingen etter den nestenulykken viste mangelfull koordinering i forkant, og det ble anbefalt bedre rutiner på å rapportere planer for øvelser og flyging.