NRK Meny
Normal

Norsk og svensk jagerfly i nesten-kollisjon

Den svenske Havarikommisjonen skal granske en hendelse hvor et norsk F-16-fly og et svensk JAS 39 Gripen var nær ved å kollidere 5. mai i år, melder TV 2.

f-16 jagerfly

NÆR KOLLISJON: Jagerfly fra Bodø deltar ukentlig på øvelser med Sverige og Finland i Nordområdene. Bildet er ikke fra den aktuelle hendelsen.

Foto: Hanne Olafsen, Forsvaret / Scanpix

Det norske og svenske jagerflyet var bare 30 meter fra hverandre da den alvorlige hendelsen inntraff i stor fart over Nord-Sverige 5 mai i år, skriver TV 2.

Begge flyene deltok på en luftstridsøvelse i svensk luftrom over flybasen i Kallax sørvest for Luleå da det svenske jagerflyet passerte nær det norske F-16-flyet.

Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) bekrefter overfor NRK at et jagerfly fra Bodø hovedflystasjon har vært involvert i en hendelse under øvelse i Nord-Sverige.

Ivar Moen

Oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter

Foto: Forsvaret

– Hendelsen skjedde i svensk luftrom. Derfor skal den svenske havarikommisjonen granske saken. Det har vært en god dialog mellom det norske og svenske luftforsvaret hele veien, og vi bistår i granskingen. Det er viktig for både oss og svenskene at årsakssammenhengen blir klar, sier informasjonsoffiser, oberstløytnant Ivar Moen ved FOH til NRK.

– Ikke på kollisjonskurs

Det svenske flyet var på vei hjem til basen i Kallax da hendelsen inntraff. Etter det TV 2 kjenner til var ikke flyene på kollisjonskurs. Moen ønsker ikke å kommentere denne opplysningen.

– Dette skal granskingen finne ut av. Vi må avvente rapporten fra havarikommisjonen, sier Moen til NRK.

Trener ukentlig

Jagerfly fra Bodø deltar ukentlig på øvelser med Sverige og Finland i Nordområdene, og det var under en slik øvelse at nestenkollisjonen skjedde.

– Det er ikke ofte slike hendelser skjer. Nettopp derfor er det viktig å få avdekket årsaken, slik at vi kan unngå slike hendelser i framtiden, sier Moen til NRK.

Ikke første gang

Det er ikke første gang norske F-16-fly er nær kollisjon i luften. 29. april 2013 var to F-16-fly 130 meter fra å kollidere utenfor Helgelandskysten. I mars 2012 var to norske F-16-fly fra Bodø og Ørland bare sekunder fra kollisjon i luftrommet over Nord-Norge.

Fem fly i nestenkollisjon

I 2010 skjedde det også en nestenulykke med Forsvarets kampfly. Med en avstand på bare 30–40 meter passerte Forsvarets jagerfly hverandre nede i den trange Trollfjorden 4. august 2010.

Granskingen etter den nestenulykken viste mangelfull koordinering i forkant, og det ble anbefalt bedre rutiner på å rapportere planer for øvelser og flyging.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.