Nylig varslet utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at både Kina og Norge ønsker å normalisere forholdet, som har vært anstrengt siden Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris for snart tre år siden.
På fiskemarkedet i Shanghai er det derimot ingen normalisering å spore. Norsk laks taper andeler i et voksende marked, og selv lille Færøyene selger nå mer laks til Kina enn Norge gjør, skriver Dagens Næringsliv.
I første halvår i år falt markedsandelen av fersk laks til 29 prosent i Kina. Samtidig økte eksporten av fersk laks fra Færøyene og fra Storbritannia, og de to landene har nå større markedsandeler hver for seg enn Norge, viser tall fra Norges sjømatråd.
– Ikke like fersk
Fiskeriutsending Sigmund Bjørgo i Norsk Sjømatråd forteller tvert imot om en situasjon som har blitt mer komplisert, ikke mindre.
– Fisken kan stå inntil tre dager lenger på lager. Da er den ikke like fersk som laks fra Skottland eller Færøyene når den ender i salgsdisken i Kina, forklarer Bjørgo. Det går ut over kvaliteten på den norske laksen, som dermed får et handikap i konkurransen med de øvrige leverandørene.
Det Bjørgo forteller stemmer godt med det fiskeselger Fan Jian på ett av markedene Shanghai opplever.
– Jeg har ikke sett en fersk norsk laks på en måned, sier han til næringslivsavisen.
- Les også:
- Les også:
– Vil ha beklagelse
Samtidig som Eide sier at det er et uttalt ønsker fra begge sider at landene vil legge konflikten i kjølvannet bak seg, kommer det også signaler om endring fra Kina.
Ifølge Thomas Huang i konsulentselskapet Nordic China Advisory, ønsker ikke kineserne lenger at Norge beklager fredspristildelingen.
– De har etter hvert erkjent at det offisielle Norge ikke er koblet til Nobelkomiteen. Kina vil at Norge beklager at prisen har ført til et vanskelig forhold mellom landene, forklarer Huang.