NRK Meny
Normal

Norsk fiskerinæring går mot rekordår

Så langt i år har Norges Råfisklag omsatt for i overkant av seks milliarder kroner.

Lederen i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen

Leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, ser lyst på den kommende sesongen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Det er 1,5 milliarder mer enn på samme tid i 2013, viser tall fra Norges Råfisklag. Historisk høye kvoter, etterspørsel og priser er blant årsakene til rekordåret.

Leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, ser lyst på den kommende sesongen.

– Markedet som helhet er på tur opp. Markedet er villig til å betale og vi har tomme lagre. Det gir oss gode muligheter inn i et nytt år, sier Ingebrigtsen.

Torskepris på 16 kroner

Og fiskerne har grunn til å juble. Torskeprisen ligger nå på nærmere 16 kroner kiloet, mot 13 kroner på samme tid i fjor.

Historisk høye kvoter og en økt etterspørsel har bidratt til det gode året, noe fiskerinæringa tar med seg inn i prisforhandlingene som skjer før jul.

Og det er mye som må tas i betraktning når minsteprisen på torsk skal settes.

– Mengden torsk tilgjengelig er en faktor. Konkurrerende råvarer som torsk og annen hvitfisk fra andre deler av verden spiller også inn. Kjøpekraften i viktige markeder blir også viktig i 2015, sier direktør Sverre Johansen for industri i Fiskeri- og Havbruksnæringens landsforening.

En lavere kvote for torsken er allerede satt. Hvilke konsekvenser dette vil ha på prisfastsettingen vil vise seg, sier Johansen.

Spente fiskere

– Vi går inn i enhver forhandling med utgangspunkt i markedssituasjonen. Så ser vi om det er grunnlag for å komme fram til en enighet.

Og med et godt år i ryggen er fiskarlagslederen spent på hva som blir utfallet av forhandlingene mellom FHL og Norges Råfisklag.

– Over nyttår starter vi på en ny sesong hvor volumet og mengden inn i markedet blir større. Totalt sett er vi optimistisk foran året som kommer, sier leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen.