- Trodde folk skulle kjøre av veien

Av gammelt skrot og treverk har meieriet i Sømna fått bygd Norges største ostehøvel.

Ostehøvel på fem meter utenfor Sømna meieri
Foto: Kurt A. Nilssen / TINE

– Jeg trodde folk skulle kjøre av veien da vi plasserte den ut fredag ettermiddag, sier ansatt i TINE Meieriet Sømna, Kurt A. Nilssen.

Bakgrunnen for at den fem meter høye ostehøvelen ble laget er i følge Nilssen at de ansatte mener at meieriet i Sømna burde markere seg bedre som osteprodusent.

Svenskene størst på norsk oppfinnelse

Oppfinner av den store ostehøvelen Asbjørn Laugen

Ideen om den store ostehøvelen kom fra Asbjørn Laugen.

Foto: Kurt A. Nilssen / TINE

Oppfinnerne bak ostehøvelen er teknisk-sjef ved meieriet, Asbjørn Laugen og Peder Sverre Kleiven, pensjonert meieriarbeider.

Da de tok fatt på byggingen trodde de at ostehøvelen kom til å gå inn rekordboka som verdens største, men må se seg slått av søta bror.

– Vi hadde ikke sjekket det ut på forhånd, dessverre. Vi hadde nok laget den enda større hadde vi visst dette, sier Nilssen.

Sømna meieriets høvel på fem meter må se seg slått av tettstedet Ånäset i Sverige som har verdens største ostehøvel. Og ikke nok med det, de har to av sorten som står mot hverandre og ruver 7,5 meter over bakken.

– Vi mangler to meter, men hele installasjonen vår er 7,30 meter høy, så vi tar det ikke så tungt, sier Nilssen.

Planleggingen av ostehøvelen startet allerede rundt juletider og ble ferdig denne uken.

Avduking av minister

Meieriet i Sømna driver kun med produksjon av gulosten norvegia. Ostehøvelen som nå pryder utearealet deres er formet etter korrekte mål av Bjørklund ostehøvelen, bare i en mye større utgave en de vanlige.

– Grunnen til at vi valgte Bjørklund ostehøvelen som modell er fordi det er den vi har hatt mest av her på meieriet. Det er også den mange forbinder med den gode gammeldagse ostehøvelen, sier Nilssen.

Fredag ble ostehøvelen plassert utenfor meieriet, men det er ikke før torsdag at de har tenkt å avduke den offisielt.

– Landbruksminister Brekk kommer for å besøke meieriet, og vi håper at han da vil ta æren for å avduke ostehøvelen, sier Nilssen.

Ostehøvelen fra avstand

I følge de ansatte var det mange biler som fredag kjørte sakte forbi meieriet da de oppdaget noe nytt.

Foto: Kurt A. Nilssen / TINE