NRK Meny
Normal

Her er Norges minste skolekorps

De er bare fire, men høres godt når de forbereder seg til 17.mai.

En times hurtigbåttur fra Bodø finner man øygruppa Helligvær. Fra det lokale fiskebruket høres nasjonalsangen.

– Vi er veldig god på «Ja, vi elsker», men «Norge i rødt, hvitt og blått» startet vi å øve på i forrige uke, så den er vi ikke så god på, forklarer Elizabeth Olaussen.

Kun fire igjen

Hun er dirigent i Norges minste skolekorps. På idylliske Sørvær på Helligvær forbereder de seg til 17.mai. De har vært 14 korpsmedlemmer, men nå er de kun fire igjen.

– Det synes jeg bare er kult. Det er bare bra at vi ikke er så mange, for da er det lettere for dirigenten å høre hvem som spiller feil. Jeg tror vi blir flinkere da, sier Anne Mathilde Rånes.

Hun spiller tenorhorn i korpset. I tillegg til Rånes, spiller Markus Olaussen trommer, og Tore Martin Johansen og Hanne-Sofie Amdam kornett. Sammen utgjør de Norges minste skolekorps.

Her kan du se korpset i aksjon:

Video Norges minste skolekorps

Tyggis for å holde takten

Å være så få korpsmedlemmer kan være positivt på flere måter. Hvert enkelt behov blir lagt ekstra godt merke til.

– Markus må ha tyggis. Hvis ikke han har det, så kan vi bare glemme å holde takten i dette korpset, sier dirigent Elizabeth Olaussen.

Imens viser 16 år gamle Markus Olaussen frem lageret av tyggispakker.

– Jeg har reservetyggis sammen med trommenøkkelen i fiskebruket, slik at jeg alltid har tyggis tilgjengelig, forklarer trommisen, før han demonstrerer med heftige trommeslag og tygging i samme tempo.

Norges minste skolekorps

TYGGIS: Markus Olaussen spiller med tyggis i munnen for å klare å holde takten.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Elsket av naboene

På Hellligvær høres de godt, selv om de bare er fire i korpset. Nede på kaia jobber Karstein Arnsen og nyter lyden i vårsola.

– Det er ikke antallet musikanter, men lyden de får frem som teller, sier Arnsen.

Noen hundre meter bortenfor står Hermann Hanssen og reparerer vinduene på huset.

– Til at de er så få, så høres det jo helt fantastisk ut. Det blir alle tiders å få dem i fronten av 17.mai-toget, mener Hanssen.

Helligvær

På idylliske Helligvær ser holder Norges minste skolekorps til.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Minst av 1700

Over hele landet sliter man med å rekruttere og holde på korpsmedlemmer. Hos Norges Musikkorps Forbund bekrefter de at skolekorpset på Helligvær er det desidert minste av de 1700 korpsene som skal skape 17.mai-stemning.

Festivaldirektør Per Kvistad Uddu i Olavsfestdagene

Per Kvistad Uddu, president i Norges Musikkorps Forbund.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Jeg har aldri hørt om et så lite korps. Det er bare utrolig imponerende og fantastisk at de står på, sier president Per Kvistad Uddu.

Han er ikke overrasket over at det minste korpset befinner seg i Nord-Norge.

– Dette er typisk for nordlendingene. De viser en steierevne og et herlig pågangsmot. Uten korps, så blir det en stille og tam 17.mai-feiring. Dette er et godt eksempel på noen som virkelig ønsker å gi folk en fin feiring av nasjonaldagen, sier Uddu.

Norges minste skolekorps

De fire musikantene og dirigent Elizabeth Olaussen gjør seg klar til nasjonaldagen i strålende vårsol.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Rørende

Selv er musikantene godt forberedt til den store dagen.

– Ja, det tror jeg. Jeg håper i alle fall det, sier Markus Olaussen.

For selv om de er Norges minste skolekorps, så skal de omlag 100 innbyggerne på Helligvær få korpsmusikk av ypperste klasse.

– Jeg er bare så stolt av dem. De er de fineste musikantene i verden, og jeg synes at de nesten er de flinkeste også. Det blir rørende på 17.mai, men vi må øve dag og natt. Folk kommer til å høre oss i nabolaget, advarer en munter dirigent, Elizabeth Olaussen.