Nordkapp til Lindesnes for og med Tourettes

– Du kan faktisk sykle Norge på langs selv om du har Tourettes! sier Adrian Lund

– Det skal veldig mye til for at jeg gir opp – at jeg ikke fullfører sykkelturen, sier Adrian Lund til NRK.no

Sykler for Tourettes

Adrian Lund (23) har Tourettes syndrom. Nå har han satt ut på sitt livs utfordring: han er i gang med å sykle Norge på langs.

Dette gjør han for å vise andre med diagnosen at man kan gjøre akkurat det man bestemmer seg for.

Adrian Lund

Adrian Lund er klar for kystriksveien sørover.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

– Det er veldig mange som ikke vet hva diagnosen går ut på. Det er en god del som tror at alle med Tourettes sitter og roper obskøne ord i tide og utide. Men, Tourettes er mye mer enn dét – det er alt fra små til store tics, tvangstanker og konsentrasjonsvansker.

Oppvekst

Adrian Lund er oppvokst på Melbu og der har han i dag en butikkjobb. Han har alltid vært glad i å trene, og han er svært fokusert på hva trening har å si for alle mennesker, også for de med Tourettes.

– For noen vil trening bidra til at det blir lettere å takle for eksempel tics. Men det gjelder ikke alle. For meg handler trening mest om mestring og en følelse av at jeg får til noe. Det er så viktig – alt sitter i hodet.

Adrian har ikke alltid hatt det like lett med sin diagnose.

– Jeg kjente på det at folk gjorde narr. Spesielt på barneskolen og ungdomsskolen. Men, du vet – jeg blir eldre og andre blir eldre.

– Hvordan reagerer folk som ikke kjenner deg på ticsene dine?

– Noen ser litt rart på meg og lurer på hva det er som skjer. Jeg rister av og til litt i kroppen, og da er det rett som det er at folk spør om jeg fryser. Da forteller jeg de at jeg har tics og så sier jeg litt kort om hva det innebærer.

Bloggen bidrar til gratis overnatting

Ikke nok med oppakning både fremme og bak på sykkelen; Adrian har også med seg telt. Ingen overnattinger var planlagt på forhånd.

– Jeg har bare forberedt sykkelturen i et halvt år. Hadde jeg begynt tidligere, ville jeg sikkert fått tak i sponsorer og liknende. Nå begynner jeg å gå tom for penger, men jeg har med meg kredittkort! ler Adrian.

Men, han har et ess i ermet: bloggen sin. Daglig blogger den glade syklisten om sine opplevelser langs Norges vidstrakte land. Og ikke nok med det – bloggen hans har også skaffet han et par gratisovernattinger hos fremmede.

– Jeg har blitt tilbudt overnatting av ukjente folk som har lest bloggen min. Når jeg kommer til Jektvik for eksempel, skal jeg overnatte hos en helt ukjent bloggleser. Det er kjempeartig!

Han kan også fortelle om en overnatting hos en manns garasje i Sørkjosen:

– Jeg spurte en tilfeldig mann på en butikk om han visste om et sted jeg kunne slå opp teltet mitt for natten. Det endte opp med en behagelig overnatting i en garasje, med påfølgende frokost dagen etterpå. Norsk gjestfrihet!

Såfremt kropp og utstyr holder

– Jeg har et kne som begynner å fuske litt, men det verste er kanskje smertene i ræva etter time på time på et hardt sykkelsete. Alt i alt funker kroppen godt, men jeg skulle gjerne hatt mindre vondt bak.

Adrian Lund

Adrian Lund syklet et par timer i sola uten solkrem. Det angrer han på nå.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

Det blir mange timer på sykkelen for gutten fra Melbu. I går syklet han fra Fiskebøl i Hadsel til Bodø. Da han ankom sin destinasjon for kvelden viste klokken hans tretten og en halv times tur, med bare halvannen times pause.

Men, det er ikke bare rumpe og kne som får gjennomgå på turen:

– Jeg syklet et par timer i sola i går før jeg innså at jeg burde smøre meg med solkrem. Da var det gjort. Nå er jeg enormt solbrent både på legger og lår, og det flasser. Den tabben gjør jeg ikke igjen.

Dårlig vær og nydelig landskap

– Været har ikke vært noe å skryte av så langt. Til og med regntøyet ble gjennomvått på et punkt. Men, når du etter ti timer på sykkelen møter på litt sol og varme – da føler du at du kan sykle i ti timer til.

Norge ligger for Adrian Lunds føtter i det han på ny skal hive seg opp på sykkelen sin. I dag sykler han videre langs kystriksveien, og i morgen skal han blant annet innom Ørnes i Meløy kommune. Allerede har han opplevd mye av det fine Nordland har å by på.

– Senja utpekte seg spesielt i nord. Og jo lengre utover Lofoten jeg kom i går, dess finere ble omgivelsene.

  • Hør intervjuet med Adrian Lund under:

– Hekta på Tour de France

Adrian Lunds diagnose innbefatter blant annet en del tics, og han har også litt problemer med å fokusere og å konsentrere seg.

– Hvordan er det å sykle med tics? Byr det på noen ekstra utfordringer?

– Jeg har ikke akkurat ticset meg i grøfta, men jeg har vært i grøfta av andre årsaker. Ticsene byr ikke på noe særlig trøbbel. Sykling er lett, også med Tourettes.

Adrians sykkelinteresse startet på alvor for cirka fem år siden da han begynte å se på Tour de France. Etter det har han syklet jevnt og trutt, og det er nok også noe av grunnen til at han nyter ferden på det harde setet.

Men, også Adrian må returnere til jobb og hverdag.

Håper han når sitt mål før hjemturen

– Ideelt sett er jeg tilbake på Melbu mellom 6. og 8. juli. Jeg begynner på jobb igjen 9. juli – da er det naturligvis viktig at jeg er på plass.

Adrians mål er å komme seg i mål ved Lindesnes. Han ønsker med dette å bidra til større åpenhet og forståelse omkring sin diagnose.

– Jeg synes det er viktig å få fram at selv om man kanskje har noe man sliter med, må man ikke gjemme seg unna – gå rett på det! Derfor synes jeg det er viktig å stå fram med min diagnose.

Veien fra nord til sør er lang, og Adrian sykler alene. Han vil derfor gjerne slå av en prat med både ukjente og kjente.

– Jeg er så pratsom av meg. Av og til blir det nesten litt ensomt på sykkelsetet for et sosialt menneske.

Norge på langs bidrar til økt kunnskap

Mens Adrian Lund blir intervjuet av NRK radio på jernbanestasjonen i Bodø, oppsøkes han av noen som nettopp har hørt han på lufta.

Adrian Lund og Trond Andreasen

Trond Andreasen ble diagnostisert med Tourettes i 2005. Ticsene hans avtar jo eldre han blir.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

De har selv en sønn med Tourettes syndrom som ankommer med toget, og de vil gjerne at sønnen skal få møte den glade syklisten.

Trond Andreasen (15) er opprinnelig fra Gildeskål men bor nå i Levanger. Han ble diagnostisert med Tourettes i 2005, men kan fortelle at ticsene avtar mer og mer jo eldre han blir.

Familien som møter Adrian på jernbanestasjonen roser ham for at han fronter en åpenhet omkring syndromet, og mener at dette også vil bidra til økt kunnskap blant mennesker om andre, liknende diagnoser.

– Det er så viktig at folk vet det. Du kan faktisk sykle Norge på langs selv om du har Tourettes eller et annet problem, sier Adrian Lund.