Nordnorske barn får billigere julegaver enn i resten av landet

Barn i Nord-Norge får mye rimeligere julegaver enn i resten av landet. – Kanskje har vi her nord litt mindre fokus på å kjøpe og kjøpe …

Sophia Smith

Sophia Smith og dattera er ute på handletur før jul. Familien forsøker å fokusere på mest mulig tid i lag i stedet for på dyre julegaver.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Mens foreldre sørpå bruker 2200 kroner i snitt på julegave til eget barn, bruker nordlendingene 1300 kroner. Det viser en ny undersøkelse utført av Respons Analyse for SpareBank 1.

– Vi har ei lita jente på fire måneder. Vi fokuserer mer på sammenkomster og det å ha det fint som familie i lag, og mindre på julegaver, sier Sophia Smith, som NRK treffer i Glasshuset i Bodø.

Hun tror forskjellen kan ha med levestandard å gjøre, at folk tjener litt mer penger i de større byene sørpå.

– Vi er litt mindre samfunn her oppe, og har kanskje mindre fokus på å kjøpe.

Barn ønsker mer tid med foreldrene

For forbrukerøkonom i SpareBank 1 Nord-Norge, Kristian Haubakk er det overraskende at foreldre nordpå bruker mye mindre på julegaver enn foreldre sørpå.

Kristian Haubakk, forbukerøkonom i SpareBank 1 Nord-Norge.

Kristian Haubakk, forbukerøkonom i SpareBank 1 Nord-Norge

Foto: SpareBank 1 Nord-Norge

– Men for meg som er opptatt av at folk skal ha en ryddig og trygg økonomi så er det en positiv overraskelse.

Undersøkelser viser at barn ønsker seg mere tid og oppmerksomhet fra foreldrene, ikke dyre gaver som de kanskje ikke trenger.

– Kanskje er det dette nordnorske foreldre har begynt å ta på alvor?

Noen vil kanskje mene at det er sånn fordi folk i nord har dårligere råd, men det tror ikke Haubakk er årsaken alene.

– Jeg vet ikke om gavepresset er mindre. Men fler og fler, og spesielt unge, er mer opptatt av miljø og bærekraft. Det gjør forhåpentligvis sitt til at flere tenker på dette både i gavene man gir, men også gavene man ønsker seg.

– Presset større lenger sør

Janne Pedersen

Janne Pedersen

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Janne Pedersen kjenner seg ikke helt igjen i undersøkelsen.

– Pengene sitter litt løsere nå før jul. Vi er nok glad i å gi julegaver til ungene våre her i nord også. Men presset er større lenger sør.

Også for Marit Nicolaisen er det overraskende at nordlendinger bruker tusenlappen mindre på julegaver til barna sine. Sjøl forsøker hun å være moderat, men generøs.

Marit Nicolaisen

Marit Nicolaisen

Foto: Harald Krogtoft / NRK

– Mitt inntrykk er at barn i dag får ganske mye uansett hvor vi bor. Det er mye snakk om å kutte ned på julegavene, men ikke til egne unger. Og det er nok sånn at vi nordpå kommer etter og bruker mer enn før på julegaver.

Én av fem frykter dårlig råd i januar

Rundt én av fem frykter dårlig råd i januar på grunn av overforbruk i desember. Og så mange som 20 000 nordlendinger (4 prosent) regner med å måtte ta jula på kredittkort eller lånte penger, ifølge undersøkelsen.

– Jeg blir bekymra på deres vegne, én av fem er mange. Det er kjedelig å starte januar med tom bankkonto når vi vet at regningene må betales også på nyåret, sier Haubakk i Sparebank 1.

Jul i butikkene

Julenissen overvåker handelen i nord

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Det er ingen spøk å stille med dyre gaver og dyr julemat i desember.

– De fleste bruker mellom 5000 og 10 000 kroner på jula. Og når vi vet at vi bruker halvparten på mat, er det synd at vi kjøper den til slutt. Da har du kanskje allerede svidd av budsjettet på gaver, sier han.

– Det er lurt å dempe forventningene. Hvis du legger hjertet ditt i det, vil den som får gaven bli glad uansett, mener han.

– Hva er noen lure julegavetips?

– Hjemmelagde ting, pent brukte ting, ting ungene uansett må ha på nyåret. Og kanskje best, gi bort tid, oppmerksomhet og opplevelse.