Hopp til innhold

Hvor er arven etter Oluf blitt av?

Ingen fra Nord-Norge var nominert til årets komipris som ble utdelt i helga. Men hva er grunnen?

Arthur Arntzen som Oluf.

Siden Arthur Arntzen vant Komiprisen som tidenes type i 2001, har det ikke vært mange nordlendinger som har vunnet Komiprisen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I helga ble årets komipris delt ut i Oslo. Men i dette selskapet var det ingen fra Nord-Norge.

Hva har skjedd med den nordnorske humoren? Har den gått av moten og latt parodier av nordlendinger som Team Antonsen står for, tatt over? Eller blir nordlendinger oversett av den såkalte humoreliten i hovedstaden?

– Sutrete nordboer

Astrid Haugslett og Finn Arve Sørbøe, programledere i "Ugler i mosen"

Finn Arve Sørbe lurer på om Komipris-juryen ikke legger merke til nordnorske komikere. Her her han fra tiden som programleder i programmet Ugler i Mosen.

Foto: Frank Ludvigsen / NRK

Årets morsomste menn og kvinner ble kåret, men ingen prisvinnere var nordfra. Og heller ikke blant de nominerte. En av landsdelens største humorister, Finn Arve Sørbø fra Tromsø, er ikke overrasket.

– Jeg høres kanskje ut som en sutrete nordboer som ikke får være med på det gode selskap, men det virker jo som en intern utdeling. Jeg har sluttet å bli overrasket over at det ikke følges med utenfor Oslo bys grenser, sier Sørbø.

– Lat jury

Finn Arve Sørbø og «På trynet teater» i Tromsø har aldri fått noen komipris. Det har derimot Dag Sørås fra Narvik, men det var etter han flyttet til Oslo. Han har også deltatt i TV-programmet «Manshow» med friske utspill.

I 2007 fikk han komiprisen for årets nykommer. Han mener juryen anstrenger seg lite for å favne over hele landet.

– Komipriskomiten er lat. De ser jo ikke mye humor i det hele tatt. De ser etter eller annet stort show som «Latter» og så nominerer de noen derfra, mener Dag Sørås.

Arven etter Oluf

Arthur Arntzen vant komiprisen som for tidenes type i 2001. Men siden har det vært tynt med priser til nordlendingene. Betyr det at arven etter Oluf har forvitret?

Stian Malme

Stian Malme mener det er hard konkurranse og at nordlendinger ikke trenger å føle seg snytt.

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

– Folk ler av de samme vitsene over hele landet og nordlendingene har en rik humortradisjon, så arven er trygg. Det er jo mest show i Oslo, men vi har jo fokus på å få med oss det som skjer i distriktene, sier prosjektleder for komiprisen, Stian Malme.

På spørsmål om komiprisen er blitt en intern «Oslopris» som Sørbøe mener, er Malme uenig.

– Det er ikke så mange folk fra Oslo som får den. Det er folk fra distriktene som flytter til Oslo, men humoren har de jo med seg hjemmefra, sier han.

Kanskje er det dialekten som gjør det vanskelig å forstå? Forfatter Ronny Trælvik skrev en bok som skal hjelpe søringene til å forstå nordnorsk humor