Hopp til innhold

Nordnorsk ærespris til Arthur Arntzen

Han er kåret til landets morsomste mann og skapt Norges desidert mest komiske figur, han har skrevet bøker og teaterstykker. I dag fikk den nordnorske humorkongen Arthur Arntzen en nystiftet ærespris – utdelt av statsministeren.

Arthur Arntzen for hederspris i Bodø

RØRT: Den folkekjære kulturpersonligheten Arthur Arntzen mottok i kveld Agenda Nord-Norges ærespris.

– Det er noe spesielt med å bli hedret av Nord-Norge og min egen landsdel. Det er her mine røtter. Jeg setter enorm pris på det, sier en rørt Arthur Arntzen til NRK.

Begrunnelsen for at du får prisen er at du gjør nordlendingene stolte og gir dem identitet. Hva tenker du om det?

– Det er en stor ære. Identitet er veldig viktig. Det er fortsatt mange som synes nordlendinger er sære, det er nettopp derfor viktig å få frem det beste i nordlendingene og landsdelen som sådan.

Og at nordlendingene er sære det er han glad for.

– Det er noe jeg har takket Vår Herre for mange ganger, for at vi ikke er som alle andre. Spesielt i en tid hvor alle skal fremstå som A4-ark, er det greit at noen er A5-ark.

– Kjære Arthur, gratulerer med prisen. Dette må være den mest fortjente prisen som er utdelt, sa Erna Solberg.

– Det var et flott øyeblikk. Arthur har preget både humormiljøet i Norge og ikke minst min oppvekst, selvironi og vårt bilde på nordlendingen. Det var et historisk øyeblikk. Det er fint å bli satt pris på, og så tror jeg det var enkelte som ikke likte da han gikk i gang med all banningen, men etter hvert tror jeg alle har elsket det.

Erna Solberg

Her deler Erna Solberg ut prisen til Arthur Arntzen.

Foto: SIGURD STEINUM / NRK

Juryens begrunnelse er: «Arthur Arntzen i aller størst grad har bidratt til å formidle nordnorsk identitet og fortellinger. Han sparker aldri nedover eller sidelengs – kun oppover». Premien er på 50.000 kroner, som skal gå til et veldedig formål. Prisvinneren har bestemt at prisen skal gå til Kirkens Bymisjon.

Se hele intervjuet med Arthur Arntzen:

(Artikkelen fortsetter under)

Se intervju med Arthur Arntzen i forbindelse med tildelingen av Agenda Nord-Norges ærespris

Tok avskjed i 2007

I nær 50 år har Arthur Arntzen og Oluf vært uadskillelige. Men som 70-åring la Arthur Arntzen Oluf-skikkelsen på hylla med ei avskjedsforestilling i Narvik.

– Narvik er også det stedet Oluf og jeg har besøkt aller flest ganger utenom hjembyen Tromsø. Og i Narvik har vi også bestandig blitt veldig godt mottatt av publikum, sa Arntzen den gang.

Fullt på peishylla

Oluf og Tore Skoglund

Festforestilling på Svalbard i forbindelse med kongebesøket. Her er Oluf (Arthur Arntzen) og Tore Skoglund på scenen.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Det er ikke første gang journalisten, forfatteren, skuespilleren og humoristen Arthur Arntzen får pris for sin innsats i norsk kulturliv. Tidligere er han kåret til «Århundrets humorist» i regi av Nitimen 1999, og Oluf-skikkelsen ble kåret til «Tidenes TV-type» i 2001.

Han har også fått Troms fylkes og Tromsø bys kulturpriser, Solidaritetsprisen (1996), Folkehelseprisen, Trivselsprisen, Noregs Mållags hederspris, Jens Book Jenssen-prisen og Leonard-statuetten (1999). Han har vunnet Spellemannprisen og er kåret både til Årets Tromsøværing og Årets Nordlending. Han har også mottatt Dagblad-gutten for fremragende journalistikk, og han mottok Komiprisen 2001 for sin Oluf-skikkelse, som ble kåret til Tidenes Type. Arntzen ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2000, og han er æresmedlem i Det Norske Samlaget fra 2002.