Hopp til innhold

Nordlys på lederplass: – Det er en elefant i det nordnorske rommet. Den heter Bodø

– Har redaktøren i Nordlys tatt for mye Möllers tran, spør rektoren ved Universitetet i Bodø.

Rektor Pål Pedersen, Universitetet i Nordland

Rektor Pål Pedersen ved Universitetet i Nordland mener Nordlys slår under beltestedet med dagens leder «Slagmarken Nord-Norge».

Foto: Lars-Bjørn Martinsen/Faksimile Nordlys / NRK

Under tittelen «Slagmarken Nord-Norge» forsøker Nordlys seg på et karakterdrap på Bodø på lederplass:

«Det er en elefant i det nordnorske rommet. Den heter Bodø. Der ser man rødt hver gang det kommer opp et forslag om å kraftsamle kritiske kapasiteter i Nord-Norge, for å styrke landsdelen som hele. Hvis ingen andre skal ha, så skal Bodø ha det samme. Minst. Ett universitet i Nord-Norge? Over våre lik, brøles det fra Bodø. Å føre en saksrettet debatt om temaet er så godt som umulig i den markskrikerske klimaet som skapes», skriver Nord-Norges største avis i dag.

– Jeg blir ikke vonbroten over denne lederen. Den etterlyser en saklig debatt, men selv slår de under beltestedet. Har redaktøren i Nordlys tatt for mye Möllers tran? sier rektor Pål Pedersen ved Universitetet i Nordland til NRK.no.

– Handler ikke om bykamp

Pedersen avviser at debatten om framtidens utdanningsstruktur i nord er en bykamp mellom Bodø og Tromsø.

– Nord-Norge er en landsdel som er sammensatt av flere svært forskjellige regioner. Vi mener det er plass til to universitet, slik at ungdom sør i landsdelen kan studere i Nordland. Universitetene i Nordland og Troms trenger ikke å drive med det samme, sier Pål Pedersen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har varslet endringer i utdanningsstrukturen i Norge, og vil ha færre enheter. Sist uke møtte han lederne for de fem nordnorske utdanningsmiljøene til et dialogmøte i Bodø.

– Jeg tviler på at akkurat den strukturen som er i dag er den helt optimale, sa ministeren, og gjorde det samtidig klart at ett alternativ er å slå sammen utdanningsinstitusjonene i nord til ett universitet.

Rektoren ved Universitetet i Nordland føler seg trygg på at det ikke blir resultatet av det omfattende arbeidet som til våren skal ende i en stortingsmelding

– Jeg føler meg trygg på at kunnskapsministeren ser verdien at Universitetet i Nordland består, sier han til NRK.no.

Knivene kvesses og skjoldene blankpusses. Allianser bygges og krigsråd avholdes med stadig hyppigere mellomrom. Småkongene blåser seg opp og heiser stridsfanene. (...) Her skal det ikke spares på kruttet når det endelige slaget skal stå. Det nærmer seg nå. velkommen til slagmark Nord-Norge.

Fra lederen i Nordlys «Slagmarken Nord-Norge» 10. september

Forsker mest i Tromsø

Tirsdag skrev Nord 24 at Universitetet i Tromsø slår Bodø ned i støvlene når det gjelder publisert forskning. I fjor sto UiT for nær 80 prosent av alle publikasjonspoengene som ble tildelt de nordnorske utdannings- og forskningsmiljøene.

Det er ikke nødvendigvis et argument for at Universitetet i Nordland ikke har livets rett.

– Universitetet i Tromsø har eksistert i 40 år, mens Universitetet i Nordland ikke har feiret 4-årsdagen ennå. Det tar tid å bygge opp et sterkt forskningsmiljø. Man må også ta ulikhetene innen statlige finansiering i betraktning. Vi har ett årsverk per 18 studenter, mens Tromsø har en ansatt per 6–7 studenter i snitt, sier rektor Pål Pedersen til NRK.no.

Vil slå kloa i Narvik

18. juni vedtok styret ved Universitetet i Nordland at institusjonen vil utvikle et universitet som er litt større enn dagens, basert på en fusjon med høgskolene i Narvik, Nesna og Harstad.

Pedersen sier det er naturlig at teknologimiljøet nord i Nordland legges inn under Universitetet i Nordland.

– Min analyse av teknologiframtiden i Nordland handler mer om knytte seg nærmere næringsliv, akvakultur og økonomi, som Universitetet i Nordland har spesialisert seg på, enn til realfagene i Tromsø, sier han til NRK.no.

– Ikke for å såre bodøværingene

Anders Opdahl

Sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys innrømmer en skarp og provoserende retorikk på lederplass i dagens avis.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys innrømmer en skarp og provoserende retorikk på lederplass i dagens avis.

– Det er et bevisst valg. Men ikke for å såre bodøværingene. Vi vil Bodø vel, sier sjefredaktøren.

Han sier at den krasse formen er valgt for å understreke avisens poeng.

– Nord-Norge blir oppfattet som en enhet. Vi er bitte små nasjonalt og enda mindre i internasjonal sammenheng. I en globalisert verden blir det feil å skulle konkurrere. Vi blir ikke sterkere av å dele Nord-Norge i to. Landsdelen blir sittende igjen som taperen. Vi har ikke råd til dette tøvet, sier Opdahl til NRK.no.

Det betyr ikke at storebror Tromsø skal ha «alt».

– Nei, på ingen måte. Men det er bedre med en god struktur enn to svake, sier sjefredaktør Anders Opdahl.