Hopp til innhold

– Tror Oslofolk er mer opptatt av utseendet

Flere studier viser at nordlendinger er landets feiteste. Det overrasker folk på gata i Bodø, som likevel har noen teorier om hvorfor.

Jenter i fedmesak

OVERRASKET: Linn Mari Moen, Ann-Karin Svinøy og Maria Moen har aldri lagt merke til at nordlendinger er feitest i landet.

Foto: Beth Mørch Pettersen

Evan Hansen

GOD APETITT: Evan Hansen tror nordlendinger har god apetitt.

Foto: Beth Mørch Pettersen

I følge tall fra Statistisk sentralbyrå er nordlendinger de feiteste i landet.

Mens 18 prosent av Oslos befolkning havner i klassen «betydelig overvektige», det vil si personer med en BMI på 27 til 30, er hele 32 prosent av innbyggerne i Nordland i samme klasse.Samtidig viser statistikken at folk på bygda oftere er overvektige enn folk som bor i de store byene.

På gata i Bodø er folk overrasket over tallene.

– Jeg synes det virker litt rart at vi skal være mer overvektige enn de sørpå, men kanskje er det noe med genene?, lurer venninnene Linn Mari Moen, Ann-

Tina Andersen

UTDANNINGSNIVÅ: Tina Andersen mener fedmetallene kan kobles med at utdanningsnivået er lavere i Nordland enn i de større byene.

Foto: Beth Mørch Pettersen

Karin Svinøy og Maria Moen.

– Bryr seg mindre om hvordan de ser ut på bygda

Likevel har venninnene noen teorier om hvorfor nordlendinger har en høyere andel overvektige enn i Oslo og andre storbyer.

– Jeg tror folk i byene er mer bevisst på hvordan de ser ut. Når man bor på bygda er det ikke så mye som heter «å følge moten» eller «kle seg fint», sier jentene.

Men man må også tenke på at muskler veier mer enn fett og på bygda er det naturligvis mer hardt kroppsarbeid, skyter en av jentene inn.

Feitere folk på landet

Åke Stensheim

SKEPTISK: Åke Stensheim er skeptisk til at folk på byda skal være tjukkere enn folk i byene. – Jeg ser ingen grunn til at det skal være slik.

Foto: Beth Mørch Pettersen

Men fagsjef ved Folkehelseinstituttet Sidsel Graff Iversen mener derimot at det er manglende mosjon som kan være en av forklaringene til at det er stor forskjell på storbyene og distriktene.

– Jeg tror at det blir veldig mye bilkjøring i grisgrendte strøk, fordi det rett og slett er lange avstander og ikke så mange andre muligheter å komme seg rundt på. I byene er det nok flere som bruker kollektivtransport og må gå et lite stykke for å komme seg til holdeplassen, sier Iversen.

Marit Sørli

ALDRI TENKT PÅ: Marit Sørli sier hun aldri har tenkt på folk utenfor de store bysentrene er større enn inne i byene. - Jeg har aldri lagt merke til det heller, ler hun.

Foto: Beth Mørch Pettersen

– Alt i alt er det nok større aktivitet i det hverdagslige blant de som bor i byen, mener hun.

Resultatene fra undersøkelsen samsvarer med en kartlegging Folkehelseinstituttet gjorde på 80 og 90-tallet. Den viste også at innbyggerne utenfor byene var de feteste.

– Vi vet at inntekt og utdanning spiller inn på helse og vekt, men jeg tror også mye kan skyldes kulturelle mønstre, sier Iversen som gleder seg over at nye undersøkelser viser at nordmenn generelt trener mer.

– God matlyst

Også jentene i Bodø mener mosjon er nøkkelen for å få ned antallet overvektige i Norge, men de etterlyser billigere medlemskap på treningssentre.

– Det er veldig dyrt å trene og det er nesten ikke mulig å få råd til,sier Maria Moen.

Evan Hansen på gata i Bodø tror den høye BMI`en kan skyldes kostholdet i nord.

– Det kan vel kanskje ha noe med maten vi spiser. Vi har vel god matlyst. Hvis de da har dårlig forbrenning blir de både stor og tjukk, sier Hansen som oppfordrer til gåturer og trim hver dag.