Normal

Flere har betalingsproblemer

Nordlendingene merker nå at kjøpefesten er over. Nesten dobbelt så mange boliger er krevd tvangssolgt i Brønnøysund så langt i år sammenlignet med i fjor.

Illustrasjonsfoto

Etter 3.kvartal var det 159.000 nordmenn som hadde betalingsanmerkning.(Illustrasjonsfoto)

Foto: Comnet / Scanpix

Og først slutter vi å betale regningene hos postordrefirmaene som Ellos.

- Våre varer er alt hva hjertet kan begjære til et hjem. Klær, vanlige hvitevarer, tv, og så videre, sier økonomisjef Ingebjørg Brown i Ellos.

Og det er mange som begjærer varer fra katalogen til Ellos-økonomisjef Ingebjørg Brown. Men ikke alle betaler for postpakkene, i stedet får de flere purringer, og noen flere regninger går til inkasso.

Dobling i tvangssalg

Høyere rente og begynnende økonomiske nedgangstider gir flere betalingsproblemer. I Brønnøysund i Nordland opplever sorenskriver Roald Tørrisen en dobling i antallet boliger som kreves tvangssolgt.

- Mens vi hadde 24 i samme timåneders periode i fjor, så har vi faktisk 40 tilsvarende saker i år, sier Tørrisen.

De siste årene har antall inkassosaker vært stabilt. Men nå er det en økning i antallet nordmenn med anmerkninger for å ikke ha betalt regninger på seks måneder.

- Ved utgangen av det siste kvartalet var det 159.000 nordmenn som har betaling sanmerkning, og så høyt har vi ikke vært før. Det er urovekkende hvis den fortsetter videre, og vi tror nok dessverre at vi kommer til å se en ytterligere økning utover i 2008 og et stykke inn i 2009 før det flyter ut, sier Arve Paulsen i inkassoselskapet Lindorf.

Er ikke redd for 80-tallets gjeldskrise

Høyere rente og begynnende økonomiske nedgangstider gir flere betalingsproblemer. Så langt i år er mer enn 11.000 boliger begjært tvangssolgt. I Brønnøysund i Nordland har det vært dobbelt så mange krav om tvangssalg sammenlignet med i fjor. Men sorenskriver Roald Tørrisen frytker ikke 80-tallets gjeldskrise.

- Jeg husker godt tilbake for 20 år siden. I forhold til det rentenivået vi har nå, så var det jo et enda høyere rentenivå, en rask vekst og et fall i eiendomsprisene. Så da hadde vi en gjeldsofferproblematikk. Jeg ser ikke at det er situasjonen i dag, sier Tørrisen.

Gjeldskrise eller ikke, postordrefirmaet Ellos strammer nå muligheten for å handle på krita.

- Vi er mer forsiktige i dag enn det vi var for et år tilbake, sier Ingebjørg Brown.