NRK Meny
Normal

Nordlendingene vil ikke ha øko-melk

Folk i Nord-Norge kjøper langt mindre økologiske produkter enn folk i sør. – Folk i sør er mye mer bevisst på hva slags mat de spiser, mener Norges Bondelag.

Økologisk melk

Det selges lite økologisk melk i Nord-Norge. Og den som selges ender gjerne på tilbud.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Tall fra Tine viser at mens hver innbygger i Nord-Norge i gjennomsnitt kjøper 1,5 liter økologiske produkter i året, er tallene for Sør-Norge er 2,1 liter.

– Jeg reiser mye rundt i landet. Folk sørpå ønsker mye mer økologisk mat. De er veldig opptatt av at alt de pakker i seg skal være rent og ekte. alt skal være rent og ekte som de har i seg. De vil ikke ha i seg ting med sprøytemidler, sier Tove Mosti Berg, som er styremedlem i Nordland Bondelag.

– Kjøper vanlig melk

På matbutikken i Bodø, kjøper kundene i hovedsak vanlig melk.

– Det blir som regel vanlig melk. Det er mest på grunn av gammel vane og fordi de har kartonger på 1,75 liter sier Jarle Neef.

– Jeg tenker at man burde støtte de som lager økologiske produkter, men så glemmer jeg det når jeg kommer i butikken. Det blir til at jeg kjøper litt forskjellig og det som måtte være på tilbud, sier Bjørg Berg.

Bjørg Berg

Bjørg Berg sier hun i hovedsak kjøper vanlig melk i butikken.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Siden 2011 har Fylkeskommunene, Fylkesmennene, landbruksnæringa og TINE satset store beløp på å øke produksjonen av økologisk melk og å øke omsetninga av økologiske produkter. I år ble det satt i gang et nytt to-årig prosjekt med ei ramme på 2,3 millioner kroner. Prosjektleder Hanne Strand sier det ikke er fordi de første årene har vært mislykket.

Prosjektleder Hanne Strand

Prosjektleder Hanne Strand.

Foto: Privat

– Prosjektet har bidratt til å sette produksjon av økologisk mat på dagsordenen. Vi ser at det er en økende interesse over hele landet og at mange flere tenker økologisk, sier Strand.

– Blir stående på kjølerommet

Hun mener utvalget av produkter kan være årsaken til at folk i nord i mindre grad kjøper økologiske melkeprodukter.

– Hovedårsaken til det er et smalere spekter av økologiske produkter i Nord-Norge enn ellers i landet, sier Strand.

I det nye økomelk-prosjektet satses det både for å få kundene i Nord-Norge til å kjøpe mer økologisk melk, og det satses for å få flere bønder i nordre Nordland og Sør-Troms til å produsere økologisk.

Målet med prosjektet er at det skal leveres 2 millioner liter økologisk melk innen utgangen av 2016.

Men skal det lykkes, må også dagligvarebutikken bli med på laget.

– Dessverre får vi høre at i noen butikker er det økologisk melk som blir bare blir stående på kjølerommet og ikke blir satt fram til kundene. Det må en holdningsendring til blant de som driver butikkene, sier Tove Mosti Berg i Norges bondelag.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.