Halvparten er imot oljeleting

Lokalbefolkningen er imot, men politikerne ønsker oljeaktivitet utenfor Lofoten.

meningsmåling oljeboring Lofoten og Vesterålen

NEI TIL OLJE: Undersøkelsen er gjort i august av Polarfakta for NRK. 1020 personer over 18 år i Nordland er spurt, og feilmarginen er på opp til 3,4 prosent. Målingen er gjennomført fra 11. – 21. august.

Foto: NRK

For mens både Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre er positivt innstilt til oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen er lokalbefolkningen negativ.

- Disse partiene vil få et problem når de må ta et standpunkt imot det folket mener, sier gruppeleder May Valle for Venstre i Nordland.

De tre partiene som sier ja til boring har 76 prosent oppslutning, dersom man legger til grunn den siste meningsmålingen fra Nordland.

FrP fosser fram i Nordland

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siv Jensen, formann i Fremskrittspartiet, er positiv til oljeboring.

- Vi ønsker å utnytte de eventuelle oljeressursene. Samtidig er vi opptatt av å sikre en skikkelig oljevernberedskap i nord, sier Jensen til NRK.

Fisker Jim Eilertsen Værøy

BESTEMT NEI: Fisker Jim Eilertsen fra Værøy frykter for den nordnorske kulturen dersom oljeaktiviteten ødelegger for fiskeriene.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

- Hva skjer etterpå?

På kaia i Bodø står en av de som lover kamp mot oljeboring. Fisker Jim Eilertsen fra Værøy ytterst i Lofoten frykter for levebrødet sitt.

- Sannsynligvis vil vi bli tvunget vekk fra fiskeplassene våre. Politikerne sier at fisk og olje går bra sammen i Nordsjøen, men det stemmer ikke. Oljeboringen skjer på industriens premisser, fiskerne er fortrengt. Det samme vil skje utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Eilertsen.

Han mener man ikke vet hva som vil skje når oljen er oppbrukt.

- Det vil ta tiår før vi vet konsekvensene på lang sikt. Hva skal vi leve av dersom oljeutvinningen ødelegger for fisket? Da har vi ødelagt vår egen kultur.

Linda Sollund

Linda Sollund frykter oljeboring kan ødelegge naturen i Lofoten og Vesterålen.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

- Verdensarv i stykker

Og flere på gata i Bodø er negative til oljeaktivitet.

- Det vil nok gi oss flere arbeidsplasser og mer aktivitet i Nordland, men jeg er imot oljeboring, sier Linda Sollund.

- Det er av miljøhensyn, jeg frykter man ødelegger for fisket og naturen. Lofoten er et verdenskjent naturområde, som man ikke bare kan bryte inn i.

Hun mener det er viktig å vente til man har klarlagt alle konsekvensene.

- Kommer nok uansett

- Jeg ville trodd folk her var mer positive enn som så, det handler jo om arbeidsplasser, sier Sonja Knutsen, som opprinnelig kommer fra Kjerringøy ved Bodø, men som nå har flyttet fra fylket.

Sonja Knutsen,

TRODDE FOLK VAR MER POSITIVE: Sonja Knutsen er overrasket over at motstanden er så stor når det er snakk om mange arbeidsplasser i regionen.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Selv er hun imot fordi hun frykter for at naturen og fiskeriene skal blir skadelidende.

- Det blir nok oljeaktivitet uansett, selv om man er negativ. Det har handler om arbeidsplasser og penger, sier derimot Tormod Kvig.

Kvinner mest negative

Det er særlig de under 30 som har tatt stilling til spørsmålet, og her viser tallene fra Polarfakta at de fleste tilhengerne finnes. Motstanderne fordeler seg derimot jevnt i alle lag av folket.

Kvinnene sier i større grad nei enn det mennene gjør.

Også en annen måling fra september viser at folk i Nord-Norge er negative til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Les også fra en måling i sommer: Sju av ti sier nei til oljeboring