NRK Meny
Normal

Nordlendingene rømmer fra den dårlige sommeren

Vesterålingen Trond Eirik Jensen er en av mange fra Nord-Norge som setter seg på flyet til varmere strøk i disse dager. Årets sommer har vært kald og fuktig, særlig sammenlignet med fjorårets gode sommer.

Nordlendinger reiser sørover

PÅ KRETA: Trond Eirik Jensen (innfelt bilde) er én av flere nordlendinger som har lagt ferien sin til sydeligere strøk.

Foto: Peter Strøm/privat / NRK

Årets sommervær har ført til en enorm økning i sydenturer bestilt av nordlendinger.

– Det har vært en helt fantastisk pågang. Fra starten av juni og frem til i dag ser vi en økning på hele 83 prosent, sier informasjonsansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Hun er overbevist om at den kalde sommeren er skyld i nordlendingenes reiselyst.

For eksempel var det i fjor rundt 25 sommerdager i Bodø, men i år har gradestokken så langt ikke vist over 20 grader i nordlandsbyen. Tromsøværingene har fått kose seg med bare én sommerdag i år.

Rømte fra tåka

Trond Eirik Jensen fra Sortland er én av de mange som har pakket kofferten og reist sydover. Han bestilte flybillett for to uker siden og befinner seg allerede på den solfylte, greske øya Kreta.

I Vesterålen har vi vært plaget med tåke og nordavind, så det var én av grunnene til at jeg reiste, sier han på telefon, med bølgesus i bakgrunnen.

– Akkurat nå går jeg langs stranda, med sol fra skyfri himmel og det er cirka 30 grader, skryter Jensen.

Han har reist alene til Kreta, men har møtt flere likesinnede langs de hvite strendene.

– Det er mange nordmenn her, og jeg har selvfølgelig møtt flere nordlendinger også. Vi snakker ikke så mye om været der hjemme, her er det bare smil og glede. Dagene går til å sole seg, gå turer og spise god mat.

Sandstrand

SPASERTUR LANGs STRANDEN: På denne stranden tilbringer Trond Eirik Jensen sine feriedager i stedet for det kalde Nord-Norge.

Foto: Privat

Tatt på senga av været

Det er ikke ofte reiseselskapene ser en så betydelig økning fra ett år til et annet fra de største flyplassene i Nord-Norge.

Elisabeth Larsen-Vonstett

Informasjonsansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Foto: Andrea Bae Nesset / NRK

Tallene fra Ving Norge viser at det har vært flere nye bestillinger fra Bodø, Evenes og Tromsø etter 1. juni i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Økningen er størst fra Tromsø der de har fått inn 1600 bestillinger i sommer, mot 816 året før.

– Vi opplever at antall sydenreiser stiger i takt med antall millimeter nedbør. Folk blir nok tatt litt på senga når de oppdager at juni og juli blir kaldere enn de forventet. Og nå har vi hatt to veldig gode sommere på rad, sier Larsen-Vonstett fra Ving.

– Mer normalt

Selv om det gode sommerværet har uteblitt i store deler av Nord-Norge så langt i år, bør ikke nordlendingene forvente det samme været som i fjor hvert år.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø kan fortelle at årets sommer i de nordligste fylkene er mer normal enn rekordsommeren i fjor.

– Temperaturmessig har det vært mye kaldere i år, men det er også mer normalt. Fjorårets sommer var unormal varm i Nord-Norge, sier Jon Austerheim.