Hopp til innhold

Nordlandssykehuset har ikke utlevert all informasjon etter dødsfall: – Det er oppsiktsvekkende

Rita Vigdal (55) døde som følge av feil som ble gjort på sykehuset, hevder ektemannen. Nå sliter advokaten med å få ut all informasjonen de trenger for å ta saka til retten.

Rita Vigdal

Rita Vigdal (55) var sammen med mannen på ferie i Lofoten da hun falt i havet og holdt på å drukne. Familien mener Nordlandssykehuset må ta ansvar for dødsfallet.

Foto: Privat foto

I april fortalte NRK om Rune Vigdal som går til sak mot Nordlandssykehuset. Han krever at direktøren tar ansvaret for at kona døde på sykehuset i Bodø seinsommeren 2016.

Rita (55) falt i sjøen og var nær ved å drukne i Svolvær. Feilene som ble gjort på sykehuset samme kveld kosta henne livet, hevder ektemannen.

Han hadde håpa at den privatrettslige saka skulle opp i retten i høst.

Men slik blir det ikke.

Vil ikke bidra til egen domfellelse

Nordlandssykehuset har ikke utlevert all informasjonen de pårørende ønsker og viser til selvinkrimineringsvernet.

Vernet mot selvinkriminering betyr at en som er mistenkt eller tiltalt ikke har plikt til å medvirke, eller på noen måte bidra til egen domfellelse.

– Vi er kommet i en situasjon vi virkelig ikke trodde vi skulle havne i. Det er oppsiktsvekkende at et offentlig sykehus ikke vil utlevere informasjonen vi ber om, sier mannens advokat Mette Yvonne Larsen.

Sykehusets advokat skriver i en e-post til NRK:

«Som presisert vil dokumenter som ikke omfattes av taushetsplikten bli utlevert.»

Statsadvokaten tok ikke ut tiltale

To tilsynsrapporter fra Statsforvalteren har slått fast at Nordlandssykehuset brøt forsvarlighetskravet på flere punkter da de behandla Rita Vigdal i 2016.

Statsadvokaten fant likevel ikke grunn til å ta ut tiltale mot sykehuset. Derfor valgte enkemannen å gå til privat straffesak mot Nordlandssykehuset.

Rune Vigdal

Rune Vigdal

Foto: Privat foto

Han mener at sykehuset ikke har beklaga det som skjedde med ektefellen og krever at Nordlandssykehuset skal ta ansvaret for dødsfallet.

– Først greide de ikke å få satt inn et plastrør i luftrøret så hun kunne få puste. Etterpå ble hun i praksis kvalt av sitt eget oppkast, har ektemannen tidligere sagt til NRK. Han var sjøl til stede på akutten denne kvelden tidlig i september 2016.

Nordlandssykehuset på sin side mener de har beklaga overfor ektemannen.

Sykehuset vurderer hva de kan gi ut

Sykehusets advokat skriver i en e-post til NRK:

«Nordlandssykehuset har ikke til hensikt å holde tilbake informasjon som kan opplyse saken og har oversendt komplett journal til Vigdals advokat. Helseforetaket har under vurdering hvilke øvrige dokumenter som kan gis ut.»

Bør ikke et sykehus i et så alvorlig tilfelle som dette satse på full åpenhet?

«Sykehuset har ingenting å skjule i saken. Saken har vært til grundig gjennomgang hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, der sykehuset har oversendt all nødvendig informasjon. Vigdals advokat har full tilgang til denne informasjonen.»

Men Mette Yvonne Larsen er utålmodig på vegne av sin klient.

– Statsforvalteren har sagt at behandlinga hun fikk ikke var forsvarlig. Her er det et offentlig sykehus som heller burde være åpne og legge fram alt de har. Man blir jo bare mer mistenksom når de ikke vil legge fram.

Stanger hodet mot veggen

I april i år sendte advokaten inn stevninga til Salten tingrett. I slutten av juni kom brevet fra Nordlandssykehuset der det går fram at de foreløpig ikke vil utlevere informasjonen Larsen ber om.

Blant annet vil de ikke opplyse om hvilke ansatte som var til stede da det gikk galt under behandlinga av Rita Vigdal på sykehuset.

Mette Yvonne Larsen

Advokat Mette Yvonne Larsen

Foto: Anders Fehn/NRK

Larsen sendte et brev til Nordlandssykehuset tidlig i august der hun sier at de etterlatte har krav på informasjonen. Hun viser blant annet til helsepersonelloven.

– De har ennå ikke svart på brevet. Det kaller jeg sendrektighet. Det er gått fem måneder siden vi leverte inn stevninga og vi står fortsatt og stanger hodet mot veggen.

Sykehusets advokat skriver i en e-post til NRK at det ikke er korrekt at Nordlandssykehuset ikke har svart på brevet. Videre skriver advokaten at det ble i deres prosesskriv datert 26. august svart følgende:

«Partene har en pågående dialog knyttet til rett til innsyn i diverse dokumenter. Det er et ikke ubetydelig arbeid å ta stilling til hvilke dokumenter som faktisk eksisterer og hva det skal gis innsyn i. Dette vil imidlertid bli besvart direkte overfor Vigdals advokat. Uavhengig av dette mener denne side at saken er godt nok opplyst til at domstolen nå kan ta stilling til avvisningsspørsmålet.»

Vil få belyst alt som skjedde

Advokaten til Vigdal mener det er nødvendig å ta saka til retten.

– Når det ikke er noen andre muligheter så har altså straffeloven åpna for dette. Og da er det ikke snakk om noen voldsomme straffer, det er snakk om en mulig foretaksstraff hvis vi skulle nå fram.

Og hun legger til:

– Det vi ønsker er å få belyst alt som skjedde da han mista kona si. Det er et behov som er lett å skjønne. Vi står i stampe etter fem måneder, så dette er ei stor belastning for min klient. Jeg synes de burde anlegge en annen stil, ja.

Upløyd mark

Ifølge Larsen er det mange pasienter og pårørende som gir opp når de ikke kommer noen vei med helseforetakene.

– Vi har flere private straffesaker gående, dette er den muligheten pårørende har å gripe til. Jeg håper jo folk tør å stå opp for seg sjøl og de rettighetene man har, særlig når det er graverende ting. Men dette med å ta sykehus til retten er ganske upløyd mark.

Det er Salten tingrett som skal ta stilling til om saka til Vigdal skal tas opp eller avvises.