Nordlandsordfører oppført som «terrorvenn» av tyrkisk institutt

Rana-ordfører Geir Waage er en av 120 nordmenn som blir hengt ut som terrorvennlig av tyrkisk institutt. Ordføreren selv lar seg ikke påvirke.

Ordfører Geir Waage og PLU-leder Henrik Johansen

Ranaordfører Geir Waage (t.v) har blitt satt opp på en liste som inneholder 120 nordmenn. Disse skal av tyrkiske myndigheter være stemplet som "terrorvennlige" etter å ha vært kritisk til det tyrkiske regimet.

Foto: Frank Nygård / NRK

Det tyrkiske instituttet SETA har skrevet en over 600 sider lang rapport, hvor de navngir mennesker de mener har tilknytning til diverse terrornettverk.

Det skriver ABC Nyheter.

Sentrale norske politikere som Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken, samt flere politiske aktivister og organisasjoner er nevnt. Dette fordi de skal ha uttalt seg kritisk mot det tyrkiske regimet.

Men spesielt overraskende er det kanskje at ordfører Geir Waage (Ap) fra Rana er nevnt i dokumentet.

– Det er veldig overraskende, men jeg lar meg ikke skremme. Jeg er ingen terroristvenn, sier ordføreren.

Institutt nært regimet

Instituttet som har laget listen omtales av ABC Nyheter som svært nær presidenten i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan. Mange av de ansatte der skal være presidentens rådgivere.

Waage sier han ikke vet hvorfor han har havnet på listen, men antar det har noe med en demonstrasjon han deltok på i februar i fjor.

Bjørnar Moxnes, leder Rødt

Leder for Rødt, Bjørnar Moxnes, er en av 120 nordmenn som har blitt nevnt som terrorvennlig av det tyrkiske instituttet SETA.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

– Som ordfører deltok jeg i fjor på en demonstrasjon til støtte for dem som er undertrykt av det tyrkiske regimet, så jeg vil anta at det er derfor.

Det skal ifølge flere tyrkiske eksperter være svært farlig å dra til Tyrkia hvis man er på denne listen. Det har ikke ordføreren noen planer om i nærmeste fremtid.

– Jeg har nok ingen planer om en tur til Tyrkia med det første, nei.

– Får vondt i magen

– Jeg får vondt i magen av å lese dette. Er man tyrkisk statsborger, eller har tyrkisk bakgrunn, så kan man glemme å reise til Tyrkia. Det vil være farlig for dem, og de vil risikere både fengsling og tortur, sier Tyrkia-ekspert Nerina Weiss ved forskningsstiftelsen Fafo til ABC Nyheter.

SV opplyser til NTB om at de ikke kjenner til den konkrete rapporten. Men sier at det på et generelt grunnlag er problematisk at en tenketank med nære bånd til Erdogan-regimet står bak en rapport som er ment å presse folk til taushet.

– Vi ser med bekymring på situasjonen hvor demokratiet i Tyrkia er truet. Når det gjelder den sikkerhetsmessige vurderingen, så overlater vi den til PST, opplyser partisekretær Audun Herning i en epost til NTB.

I Norge er PST kjent med rapporten, men sier at de foreløpig ikke har konkludert vedrørende eventuelle sikkerhetstiltak.

SVs kommunikasjonssjef Siri Gjørtz nevnes også i rapporten. Hun og Lysbakken var i Tyrkia i 2016 og besøkte fengslede politikere fra det kurdiskvennlige partiet HDP. Det er imidlertid ikke kjent hvorvidt det var nettopp dette besøket som nå er årsaken til at de to nevnes i rapporten.

Vekker oppsikt i Danmark

Også i Danmark har rapporten vekket oppsikt, skriver NTB.

Flere danske toppolitikere er nevnt i rapporten, og disse er blitt ringt opp av PET, den danske ekvivalenten av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Det er svært ubehagelig for jeg har ingenting med PKK å gjøre. Den eneste grunnen til at jeg er nevnt er at jeg er kritisk overfor Erdogan, sier Lars Aslan Rasmussen, som er folketingsmedlem for Socialdemokraterne.

– Skremmer Erdogans kritikere

Moxnes var ikke tilgjengelig for en kommentar onsdag formiddag. Seher Aydar, vararepresentant for Moxnes på Stortinget, er også nevnt i rapporten. Hun er selv født i Tyrkia og sier det føles ubehagelig å være nevnt i rapporten.

– I Tyrkia fengsles og knebles opposisjonelle og journalister. Her i Norge kan vi derimot si hva vi mener, og det er dette de forsøker å forhindre. Denne rapporten er laget for å skremme Erdogans kritikere, også utenfor Tyrkia, til stillhet, sier Aydar.

NTB har oversendt flere spørsmål til den tyrkiske ambassaden i Norge, men har ikke fått svar.