Nordlands kanskje mektigste mann akkurat nå

Flere spår at Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes (32) fra Melbu i Vesterålen kommer til å få en sentral stilling ved statsministerens kontor når Erna Solberg sin regjering er klar.

Erna Solberg og kommunikasjonassjef Sigbjørn Aanes

Påtroppende statsminister Erna Solberg svarer på spørsmål om regjeringsforhandlingene. Til Høyre kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes.

Foto: Kari Skeie / NRK

Trolig er han Nordlands mektigste mann akkurat nå. Men Sigbjørn Aanes er taus om egen framtidig stilling.

– Jeg er ganske sikker på at jeg skal fortsette å jobbe for partiet, men det er mange kabaler som skal på plass, sier han til NRK.no.

Før Aanes ble kommunikasjonssjef i Høyre, var han informasjonssjef i Oljeindustriens landsforening. Det er derfor ingen hemmelighet at han i flere år jobbet for åpning av de omstridte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Oljetilhenger

I dag er han ordknapp og vil ikke spå hva en ny borgerlig regjering vil gjøre med saka.

– Det vil sonderingene og forhandlingene vise, men som Erna Solberg har sagt hele tida, dette er en viktig sak.

– Hvor viktig er saka for deg?

– Jeg har jobba med dette tidligere. Jeg er fra Vesterålen og jeg synes det er en viktig sak, sier han.

SV-foreldre

Sigbjørn Aanes, Høyre

Med SV-foreldre og en onkel med fortid som Arbeiderparti-ordfører, var det ikke gitt at Sigbjørn Aanes ble aktiv politiker i Høyre.

Foto: Kari Skeie / NRK

Det var ingen selvfølgelighet at Sigbjørn Aanes skulle ende opp i Høyre. Eller var det kanskje opposisjonstrangen? Begge foreldrene stemmer nemlig SV.

– Jeg kommer fra en veldig politisk familie, og det var mange diskusjoner rundt middagsbordet. Jeg var tidlig opptatt av det som skjedde rundt meg. På barneskolen var jeg tillitsmann i klassen.

I tillegg til SV-foreldrene hadde Sigbjørn Aanes en onkel som var ordfører for Arbeiderpartiet. Men han ville finne ut av ting på egen hånd.

– Da jeg var 15 år bestemte jeg meg for å lese alle partiprogrammene og etter det endte jeg opp i Høyre.

Sigbjørn Aanes, Høyre

– Jeg er fra Vesterålen. Klart olje er viktig, sier Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Hvorfor ble det Høyre?

– Det var mye skolepolitikk og litt skatt. Jeg hadde fått meg jobb og begynte å betale mine første skattekroner.

De siste tre årene har Aanes jobbet for Høyre på Stortinget. I dag er han partiets kommunikasjonssjef.

– Jeg jobber mye med å håndtere media. Det er også en god del strategiarbeid. I tillegg har Erna mange ideer og tanker. Det må følges opp hele tida.

Fra Vesterålen til Lillestrøm

I dag bor Aanes på Lillestrøm med kone og to små barn.

– Jeg har flytta fra Melbu i Vesterålen til Lillestrøm. Der er det verken fjell eller sjø, så det er deilig å komme hjem å puste inn litt god nordnorsk luft.

Jobben som Ernas høyre hånd, er langt fra noen «ni-til-fire» jobb.

I løpet av den korte formiddagen NRK Nordland møtte Aanes tikket det stadig inn tekstmeldinger som måtte besvares. Men i ferien ble det stille.

Mobilen druknet i ferien

Sigbjørn Aanes og Erna Solberg

Påtroppende statsminister Erna Solberg svarer på spørsmål om regjeringsforhandlingene. Til Høyre kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes.

Foto: Kari Skeie / NRK

– På min første ordentlige feriedag skulle jeg blåse opp en plastgiraff, men jeg falt bakover ned i et basseng med mobiltelefonen i lomma. Da var jeg fri for mobil resten av ferien. Ifølge kona var det beste som kunne skje familien.

I disse dager følger Aanes sonderingene til de fire borgerlige partilederne. Han er ikke med inn i rommene der samtalene foregår, men følger Erna Solberg tett.
Valgseieren 9. september er derfor ennå ikke feira skikkelig.

– Det har ikke vært rom for feiring ennå. Etter valgkvelden var det rett på alvoret. Men en dag skal det bli rom for det jeg kaller en god nordnorsk fest.