Dette er Nordlands glupeste elever

Kabelvåg ungdomsskole vant fylkesfinalen i NRKs spørrekonkurranse Klassequizen. – Vi hadde trua, men seieren er en ren bonus, sier tiendeklassingene Henning Drangevåg Hanssen, Øystein Strøm Rist og Anders Sigurd Steffensen.

Kabelvåg ungdomsskole Anders Sigurd Steffensen, Henning Drangevåg Hanssen og Øystein Strøm Rist

SMARTEST I NORDLAND: Anders Sigurd Steffensen, Henning Drangevåg Hanssen og Øystein Strøm Rist ved Kabelvåg ungdomsskole.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Målet vårt var å få ei overnatting i Bodø, og så ta det derfra og gjøre det best mulig i finalen. Å vinne er derfor utrolig artig. Nå ser vi fram til en Oslo-tur, sier de ter guttene, som slo elevene fra Terråk skole og gikk til topps i fylkesfinalen i Klassequizen, som ble holdt i Bodø i dag.

Kabelvåg ungdomsskole vant med 16 poeng og Terråk skole ble nr. 2 med 13 poeng. Premien er på 5000 kroner.

Vinnerne legger ikke skjul på at de er spente på å møte andre skoler i landet i den endelige finalen, som skal sendes på TV i mai.

– Læreren bare lo

Anders Sigurd Steffensen, Henning Drangevåg Hanssen og Øystein Strøm Rist ved Kabelvåg ungdomsskole

Anders Sigurd Steffensen, Henning Drangevåg Hanssen og Øystein Strøm Rist ved Kabelvåg ungdomsskole blir intervjuet av NRK TV etter at seieren er i boks.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Men vi går for å vinne. Vi tror absolutt vi har en sjans. Men da må vi øve. Det hadde vi ikke gjort før fylkesfinalen, sier Henning Drangevåg Hanssen til NRK.no.

Hittil har ikke elevene fått fritimer av læreren for å øve. Det håper de at de får nå.

– Han bare lo av oss da vi spurte. Men kanskje nå, undrer elevene.

Kabelvåg ungdomsskole ble åpnet i 1968. Skolen har 7. -10. klassetrinn, og i alt 120 elever. Skolen ligger i Vågan kommune i Lofoten.

Ettersom flere elver ønsket å delta, laget Kabelvåg ungdomsskole sin egen quiz. Her ble de tre beste ungdommene samt en reservedeltaker plukket ut.

– Lette spørsmål

Klassequizen Nordland, Kabelvåg ungdomsskole, Tone Kunst og Anneli Strand

Distriktsredaktør Tone Kunst i NRK Nordland gratulerer vinnerne fra Kabelvåg. T.h. programleder Anneli Strand.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Klassequizen er en kunnskapskonkurranse for tiende klassetrinn. Mandag 12. november gikk startskuddet for Klassequizen. 310 skoleklasser har meldt seg på NRKs spørrekonkurranse for ungdom på radio.

Vinnerne fra Kabelvåg liker helst spørsmål som handler om sport, politikk, data, historie og også allmennkunnskap. 15-åringene synes de innledende rundene var vanskeligere enn finalen i dag.

– Jeg trodde spørsmålene skulle være mye vanskeligere. Vi var også skuffet over at alle sportsspørsmålene var fra bragder som skjedde før vi var født, sier Henning Drangevåg Hanssen, Øystein Strøm Rist og Anders Sigurd Steffensen.

Pengene til Operasjon Dagsverk

Om de vinner, ønsker laget fra Kabelvåg ungdomsskole å gi noe av beløpet til et veldedig formål, som for eksempel til årets Operasjon Dagsverk.

Klassequizen, programleder Anneli Strand og Terråk skole

Programleder Anneli Strand med et nytt spørsmål til elevene ved Terråk skole.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Fikk litt jernteppe

Elevene som møtte tiendeklassen fra Kabelvåg i Bodø i dag forklarer tapet med at de ikke var helt forberedt på spørsmålene de fikk. Mathilde Vea Iversen, Thomas Sebastian Moe og Jens-Petter Johansen fra Terråk skole i Bindal gjorde det nemlig svært bra i de innledende rundene.

– Vi fikk litt jernteppe på noen av spørsmålene. Det var litt surt å se elevene fra Kabelvåg juble. Vi var bedre enn dem i går, men de var bedre i dag. Nå håper vi at de slå elevene i sør ned i støvlene, sa Mathilde Vea Iversen.