NRK Meny
Normal

Flyttet klasserommet ut i sola

Første og tiende klasse ved Svolvær skole flyttet klasserommet til badestranda torsdag formiddag. Nordland bader i strålende sol og er varmest i landet akkurat nå.

Maivarmen fortsetter å bre seg over fylket. Onsdag hadde Nordland de åtte høyeste temperaturmålingene i Norge, men snart tar heten en pause.

Varmest hadde de som befant seg i Skamdal i Rana det. Der krøp gradestokken på målestasjonen opp til behagelige 23,1 varmegrader. Men også andre steder i fylket var sommerklær å foretrekke.

– Skamdal toppet listen, men jeg må legge til at Nordland hadde de åtte høyeste temperaturmålingene i går, sier statsmeteorolog Amelie Henden ved Vervarslingen for Nord-Norge til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Konstanse Mortensen, Adrian Andreassen, Sveinung Alsos, Jakop Mortensen og Anton Heggelund Olsen bad

Konstanse Mortensen, Adrian Andreassen, Sveinung Alsos, Jakop Mortensen og Anton Heggelund Olsen bader ved Sandnes - på sydspissen av Andøya - lengst nord i Nordland.

Foto: Alf Ragnar Olsen, Andøyposten

Narvik og Sortland endte på fjerde og femte plass med henholdsvis 22,9 og 22,8 grader.

Temperaturmålinger 22. mai

Sted

Temperatur

Skamdal

23,1

Laksfors

22,9

Reipå

22,9

Narvik

22,9

Sortland

22,8

Seljelia

22,8

Mo i Rana

22,8

Saltdal Nordnes

22,7

Fortsetter i dag

Og skal vi tro meteorologen kan det samme skje i dag.

– Det blir nydelig vær med gode temperaturer og sørøstlig bris. Men det skal ikke vare, så det er bare å komme seg ut å nyte været og kose seg.

Men det varme været byr også på noen utfordringer. I Narvik gir snøsmeltingen betydelig snøskredfare, opplyser skredvarslingstjenesten varsom.no. Våte løssnøskred kan utløse seg selv, mens skiløpere kan utløse mindre rutsjer som kan utvikle seg til større løssnøskred, og videre trigge flakskred.

Advarer mot sørpeskred

For to uker siden gikk meteorolog og skredekspert Steinar Bakkehøy i Norsk Geoteknisk Institutt ut og advarte mot sørpeskred.

– Vær forsiktig dersom du beveger deg ved blågrønn snø i turterreng. Da kan det være fare for sørpeskred. Du bør også se etter hvor mye vann det samler seg opp i forsenkninger, myrer og bekker

(artikkelen fortsetter under)

Kong vinter måtte til slutt gi tapt på Melfjellet. Nå ble veien over fjellet gravd frem av snøfresere.

Denne uken kunne endelig de fem fastboende i Melfjordbotn i Rødøy kommune komme seg over Melfjellet igjen etter at veien er gravd frem.

Kjøligere fra fredag

I morgen snur været i Nordland om til nordvestlig retning og da kommer det både skyer og regn enkelte steder. Og de som har vendt seg til mer sommerlige temperaturer blir skuffet, for det vil bli drastisk kaldere.

– Det er typisk for det skjer akkurat når folk er på vei hjem fra jobb i morgen, sier Henden.

Og slik vil det vare fram til lørdag forteller Henden.

– Men fra søndag kan det se ut til at vi får tilbake sønnavinden med fint vær og gode temperaturer. Vi får krysse fingrene for at det blir slik.

Stor utfart til den milelange og viden kjente Bleiksstranda i godværet som råder

Stor utfart til den milelange og viden kjente Bleiksstranda i godværet som råder.

Foto: Alf Ragnar Olsen, Andøyposten