NRK Meny
Normal

Nordland Norges nye gullfylke: – Framtiden for norsk ungdom ligger her

Nordland er det fylket i Norge som har desidert størst vekst i eksporten. – Ungdom bør satse i Nordland, mener Innovasjon Norge.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Agenda Nordland» i nytt vindu

I dag presenteres konjunkturbaromenteret fra Sparebanken Nord-Norge. Det viser en eksportvekst i Nordland på 36 prosent for første halvdel av 2015, sammenlignet med samme periode i fjor. Det er desidert mest i landet.

– Naturligvis er ikke alt rosenrødt, men det er ingen tvil om at vi i Nord-Norge har bedre rammebetingelser og opplever større vekst enn de gjør i sør, sier konsernsjef i Sparebanken 1 Nord-Norge, Jan-Frode Janson.

Vil passere Rogaland

For mens flere regioner i landet opplever krise i oljesektoren og økt arbeidsledighet - er situasjonen i Nordland stikk motsatt. Veksten på 36 prosent er det ingen som kan matche.

– VI har utviklet metaller med høyere verdi, og vi har blitt mer robuste når det gjelder fisk ettersom vi er tilstede i alle verdensmarkeder. Det gjør at vi ikke blir så sårbare for svingninger. Kronekursen er naturligvis kunstig, men det gjelder alle fylkene i Norge, sier Karsten Nestvold, direktør for Innovasjon Norge Nordland.

Karsten Nestvold

Karsten Nestvold

Foto: Knut Eirik Olsen/NRK

Fortsetter veksten, vil Nordland innen kort tid passere Rogaland og bli det fylket med tredje mest eksport i landet, et Rogaland som opplever kraftig nedgang på grunn av fallende aktivitet i oljebransjen.

– Det vil skje i løpet av det kommende halve året, spår Nestvold.

Trenger ungdom

I dag starter Agenda Nord Norge sin årlige næringslivskonferanse, som blant annet Sparebanken Nord-Norge og Innovasjon Norge står bak. Flere sentrale personer fra politikk og næringsliv i Norge deltar. Blant andre statsminister Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Et sentral tema er Nord-Norge som den nye vekstdriveren i Norge innen industri og eksport.

(artikkelen fortsetter under)

Nordlaks på Stokmarknes

Lakseeksport er en av forklaringene til at Nordland opplever stor vekst i eksporten. En av bedriftene som har opplevd solid vekt er Nordlaks på Stokmarknes. Til sammen eksporteres det årlig for verdier til rundt tre milliarder kroner fra fabrikken.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Næringslivet i Nordland er sammensatt og robust. Vi har flere føtter å stå på. Det gjør at jeg vil oppfordre ungdommene til å satse på Nordland. Det er stedet for å få seg trygge og gode arbeidsplasser, sier Nestvold.

Oppdrettsgigant vil satse
Roger Mosand

Roger Mosand, administrerende direktør, Nordlaks.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

En av bedriftene som har opplevd solid vekt er Nordlaks på Stokmarknes. Til sammen eksporteres det årlig for verdier til rundt tre milliarder kroner fra fabrikken. Daglig sløyes det rundt 350 tonn oppdrettslaks. Det aller meste eksporteres til utlandet.

Hjørnesteinsbedriften i Hadsel kommune har 450 ansatte, samtidig skaper de ringvirkninger for det dobbelte i nærområdet.

– Vi ser lyst på fremtiden. Det er stor vekst i etterspørselen. Så hvis myndighetene lar oss få lov til å vokse, har vi rammebetingelser som gjør at vi kan øke, sier direktør Roger Mosand i Nordlaks.

Nestvold i Innovasjon Norge tror veksten i Nordland vil fortsette.

– Vi er priviligerte. Vi har fortsatt mye energi vi ikke har tatt i bruk som vi kan skape næringsliv rundt. Utfordringen nå er å få ungdom til å komme til Nordland og etablere seg her, sier han.

Fylkesoversikt, endring i eksport

Konjunkturbaromenteret fra Sparebanken Nord-Norge.