Nordland nede på 16. plass

Som vanlig kom Træna på førsteplass av kommunene i Nordland. Men det gjenspeilet ikke fylket, som havnet fjerde sist av 19 fylker.

Bøsse

Årets tv-aksjon skal hjelpe barn av rusmisbrukere. Nær 200 millioner kroner er så langt kommet inn til Blå Kors.

Foto: Aina Rødal / NRK

Årets TV-aksjon går til Blå Kors' arbeid for barn som er rammet av foreldres rusmisbruk.

Som de fleste tidligere år, kom Træna på førsteplass av kommunene i Nordland. De samlet inn hele 184,77 kroner i gjennnomsnitt. Træna er dermed den 4. mest gavmilde kommunen i hele Norge.

Men det gjenspeiler ikke fylket. Med 37 kroner og 16 øre i gjennomsnitt, kom Nordland på 16. plass av 19 fylker, noe som er fjerde sist.

I dag har ikke Blå Kors representert i de tre nordligste fylkene, noe som kan være noe av årsaken til det litt labre resultatet. Troms ga gjennomsnittlig 41,86 og Finnmark 38,29 kroner.

Les også: -Vil utvikle satsinga i Nord- Noreg

Lurøy nest best i Nordland

I fjor kom det inn 238 millioner kroner på landsbasis, men den endelige tellingen i år er ikke klar før i uken som kommer. Gjennomsnittet for hele landet etter søndagens tv-aksjon er nesten 39 kroner. Lurøy fikk inn 82,42 kroner i snitt per innbygger.

Cato Rødsand er leder kommunekomiteen for tv-aksjonen i Lurøy og har vært med på å arrangere innsamlinga til tv-aksjonen på Lurøy i mange år.

- Vi må si oss godt fornøyd. Selv om vi ikke klarte like mye som i fjor, er vi godt fornøyd, sier Rødsand.

Solidaritet

Hvorfor tror du de små kommunene kommer så høyt?

- Det er ikke godt å si, men vi har nok en god porsjon solidaritetsfølelse i oss her. Det å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner, har alltid stått i fokus her i Lurøy ihvertfall, sier Rødsand.

Men hvorfor tror du solidaritetsfølelsen er større på små steder?

Kongebesøket på Helgeland

GIVERGLEDE: Lurøy fikk inn 82,42 kroner i snitt per innbygger.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

- Det kan hende man assosiererer seg med folk som har det vanskelig på en annen måte enn folk som bor mer sentralt.

Lury er en ganske vanskelig tilgjengelig kommune, med flere øyer i tillegg til fastland. Men det stopper ikke innsamlingen til gode formål.

- Vi har en velsmurt organsisajon, der folk tar ansvar. Vi har åtte kretser som skal fungere godt, og der gjør lokalutvalgene og bøssebærerne en kjempejobb, sier Rødsand.

Populær auksjon

Ett tiltak som skaffet mange penger til Blå Kors var en auksjon som ble arrangert på skola.

- Tidligere i uka var det auksjonskveld på Onøya. Det var et godt planlagt og godt gjennomført arrangement. Unger fra skolefritidsordningen hadde bakt kanelsnurrer som de solgte, og alle ungene på småskola hadde laget egne malerier som de auksjonerte bort, og det var veldig polulært. Det kom inn hele 14.000 kroner på denne kvelden. Og en av elevbedriftene ga bort 3.500 av overskuddet sitt til aksjonen, så det står det all respekt av, sier Rødsand.