Hopp til innhold

Nordland må spare 370 millioner: – Dramatisk for skole og samferdsel

Det blir store kutt på neste års budsjett for Nordland fylkeskommune. Verst kommer det til å gå ut over samferdsel og skoletilbudet.

Hurtigbåt, ferge og Hurtigruta i Bodø havn

Ferge og hurtigbåttrafikken vil rammes når Nordland fylkeskommune må spare nær 400 millioner kroner.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Til sammen må Nordland fylkeskommune kutte 370 millioner kroner de neste årene, og fylkesrådet er nå i gang med budsjettarbeidet.

– Det som er nytt i år er at vi har veldig stramme rammer. Vi har et kutt på om lag 370 millioner kroner, som gjør prosessene vi skal i gang med blir veldig krevende, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) til NRK.no.

Han legger ikke skjul på at innbyggerne i Nordland vil merke kutt på nær 400 millioner kroner.

Samferdsel og utdanning

– Det er mye, og vi opplever det som dramatisk. Vi kommer ikke utenom store endringer i tilbudet vi skal gi innen samferdsel, utdanning og investeringer. Det betyr strammere økonomi i skolen, mindre penger til å bygge veier for og drive ferger og hurtigbåter.

– Rammer urettferdig

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland, Ap

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll synes kuttene nasjonale myndigheter legger opp til rammer urettferdig.

Foto: Ola Helness / NRK

Årsaken til de dramatiske kuttene er endringene i overføringene fra staten. Tomas Norvoll synes kuttene nasjonale myndigheter legger opp til rammer urettferdig.

– Vi får alle våre penger fra overføringer. Nordland og Sogn og Fjordane er de to fylkene som får de største kuttene. Samtidig er det slik at våre utgifter er knyttet til livsviktig infrastruktur for befolkningen, som ferger og hurtigbåter, sier fylkesrådslederen.

Han mener det er galt at befolkningen langs kysten må betale regninga for den politikken som føres nå.

– Men vi er nødt å gjøre den jobben vi er satt til, og til å finne en måte å håndtere kuttene på. Likevel kommer de til å merkes, sier Norvoll.

Tøff jobb i fylkestinget

Budsjettet som nå behandles i fylkesrådet vil gjelde fra 1. januar 2015.

Norvoll tror det blir en tøff jobb å få kuttforslagene som fylkesrådet nå jobber med gjennom i fylkestinget i desember.

– Kuttene er så store at jeg tror det blir vanskelig å finne gode løsninger. Vi jobber med å finne ut hvordan kuttene skal ramme så skånsomt som mulig. Så tror jeg nok vi vil få flertall for kuttene. Men befolkningen kommer til å merke kuttene, sier han.