Nordland fylkeskommune rammet av hackerangrep

Eksamener i hele Nordland er rammet av hackere.

Fylkeshuset i Bodø

De ansatte ved fylkeshuset i Bodø hadde ikke tilgang til internett onsdag ettermiddag.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Kommunikasjonssystemet til Nordland fylkeskommune var nede i flere timer onsdag ettermiddag etter det som skal være et hackerangrep.

– Rundt klokken 13 i dag ble vi utsatt for det som kalles et DDoS-angrep. Det vil si et masseangrep mot vår kommunikasjonsløsning, som gjør at den bryter sammen. Da mistet vi tilgangen til internett og de tjenestene som er utfor vårt eget nett, sier IKT-sjef Knut Allstrin i Nordland fylkeskommune til NRK.

Rammet eksamener

DDoS står for Distributed Denial-of-Service, også kalt tjenestenektangrep på norsk. Det er eksamenstid på de videregående skoler, og angrepet har også rammet eksamener i hele fylket, skriver Avisa Nordland.

– Det var flere elever som hadde språkeksamener i dag, og de leveres i hovedsak på internett. Elevene hadde fått oppgavene og var i ferd med å levere inn, men det fikk de ikke til på vanlig måte, sier Allstrin.

En manuell løsning gjorde at elevene fikk levert, men ikke så raskt som ønsket.

– Det ble sikkert en del utålmodighet rundt tidsforbruket som måtte til for å levere.

Kaos på skolen

Til Avisa Nordland forteller fungerende rektor at det oppsto kaos da nettet forsvant.

– Det var katastrofe her ei lita stund. Elevene som hadde eksamen fikk ikke levert oppgavene sine på nettet, så vi måtte ta i bruk en manuell reserveløsning, sier Odd-Ivar Søvik ved Bodø videregående skole til avisa.

Ifølge rektoren ble totalte 83 elever ved Bodø videregående rammet.

Ikke første gang

Nordland fylkeskommune har opplevd lignende angrep tidligere.

– Vi kommer nok til å oppleve det igjen. Ved tidligere angrep har vi prøvd å gjøre tiltak, men man kan aldri garantere seg mot dette.

For å stoppe angrepet måtte nettleverandørene kontaktes. Rundt klokken 15 begynte ting å fungere igjen. Hvem som står bak angrepet er fortsatt ikke kjent.

– Dette en en kjent type angrep og vanskelig å unngå. Hele bransjen jobber mot dette. Organiasjonen ble lammet over en periode, men jeg vil ikke spekulere i hva målet med det var, sier Allstrin til NRK.

Forholdet vil likevel bli anmeldt til politiet.