Hopp til innhold

Nok et LO-forbund går inn for vern mot oljeboring utenfor Lofoten

LO kan bli tvunget til å snu etter at nok et stort forbund gikk inn for å verne det de mener er sårbare områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. LO har sagt at havområdene bør konsekvensutredes med tanke på fremtidig oljeboring, men nå går det mot omkamp.

Oljemotstand

Det er stor uenighet rundt fremtidig oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. På en stein på Svinøya i Svolvær er det tydelig beskrevet: Faen ta olj(a)emotstand.

Foto: Nina Birgitte Einem / NRK

På avslutningen til årsmøtet i Handel og Kontor, som er LOs tredje største forbund, vedtok de blant annet å kreve at «Områdene Lofoten, Vesterålen og Senja skal vernes mot framtidig petroleumsvirksomhet».

Tidligere har også Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag gått inn for å verne de samme områdene. Landsorganisasjonen i Norge (LO) har over 910.000 medlemmer her til lands, men når tre store forbund med over 460.000 medlemmer i ryggen vil si nei, betyr det omkamp på LO-kongressen til våren.

Ikke grunnlag for å konsekvensutrede områdene

HK-leder Trine Lise Sundnes

Leder for Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, mener at det ikke vil være grunnlag for å fortsatt gå inn for en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Med dette vedtaket vil det ikke være grunnlag for konsekvensutredning i disse områdene, sier Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor, til VG.

En konsekvensutredning er første steg på veien til åpning av de omstridte områdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja. Men til tross for at flere ønsker omkamp om standpunktet, står LO-leder Gerd Kristiansen fast på deres standpuknkt om konsekvensutredning.

Bellona tror dette vil snu debatten

Fredric Hauge

Bellonaleder Fredric Hauge er glad for at Handel og Kontor vil verne Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Miljøorganisasjonen Bellona skriver i ei pressemelding at de er glad for at LO kan snu i debatten om Lofoten. Leder Fredric Hauge tror et nei vil ha stor betydning for oljepolitikken.

– Dette vil også legge et betydelig press på Arbeiderpartiets landsmøte i april. Dersom Ap snur finnes det ikke lenger et politisk flertall for å lete etter olje og gass i disse områdene. Da er Lofoten endelig reddet, skriver Hauge.

De mener at det er blitt større interesse fra fagbevegelsen for nye arbeidsplasser utenfor oljen, og at folk er mer bekymret for at Norge er så avhengig av pengene vi tjener på den.

– Den lave oljeprisen har fått både arbeidsgiverne og fagbevegelsen til å innse at dette eventyret varer ikke evig. Dermed har man begynt å innse at vi må redusere risikoen. Slik vi er rigget i dag, blir Norge enormt hardt rammet av svingninger og et eventuelt krakk i oljemarkedet, skriver Hauge.

Fiskebåter på lofotfiske utenfor Røst

Motstanderne mot en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, frykter blant annet for at fremtidig oljeutvinning kan gjøre stor skade på det som er torskens og skreiens viktigste gyteområder.

Foto: Kari Skeie / NRK