Helikopter måtte nødlande: – Vaieren røk og gikk opp i rotoren

Et Sea King redningshelikopter med fem personer om bord har nødlandet på Støtt i Meløy kommune. – Vi har ikke opplevd noe lignende på over 40 år, sier avdelingssjef.

Vaier viklet seg inn i rotoren

VIKLET SEG INN: En stålvaier røk og havnet i rotoren, forteller Johan Ødegård ved 330-skvadronen i Bodø.

Foto: 03030-tipser

I forbindelse med et treningsoppdrag mandag formiddag, måtte et redningshelikopter fra 330-skvadronen i Bodø nødlande.

– I forbindelse med et treningsoppdrag med heising fra en kystvaktbåt, så hadde vi et uhell etter at vi hadde satt ned redningsmannen. Etter at han hadde løst seg fra vaieren som er festet til helikopteret, blir vaieren hektet fast i noe på båten, og slites da av.

– Da er det såpass spenn i den vaieren at den kommer opp og går inn i hovedrotoren på helikopteret, og tvinner seg rundt denne, sier avdelingssjef Peer Johan Ødegaard ved 330-skvadronen i Bodø.

Det var på det tidspunktet fem personer om bord i helikopteret, i tillegg til redningsmannen som nettopp hadde blitt satt ned på båten.

– Besetningen på helikopteret merket hva som skjedde, og satte umiddelbart kurs mot land og landet trygt på Støtt. Ingen kom til skade.

(artikkelen fortsetter under)

Nødlandet utenfor Bodø

NØDLANDET: Fem personer var om bord da helikopteret drev med treningsoppdrag.

Foto: 03030-tipser

– Første gang på 40 år

Ifølge avdelingssjefen er det uvanlig at vaieren ryker. Den er konstruert for å tåle høy belastning.

– Vi har operert Sea King i over 40 år, og dette er første gang at vi har opplevd en slik type hendelse.

Han forteller at mannskapet opplevde situasjonen som dramatisk.

– Hovedrotoren er jo den som holder flymaskinen i lufta. Man ønsker ikke at det skal skje noe med den. De er ved godt mot, og har taklet situasjonen veldig bra.

Ødegård forteller at de skal undersøke hvordan dette skjedde.

– Vårt arbeid medfører alltid en risiko. Denne gangen skjedde det at vaieren kom borti noe, og røk. Den kom fykende opp, og mannskapet gjorde alt riktig i den situasjonen som oppstod.

– Hvordan påvirker dette beredskapen?

– Akkurat nå er nærmeste redningshelikopter på Ørlandet i sør og Lakselv i nord. Vi forventer at vi har en operativ Sea King i Bodø i løpet av ettermiddagen.

– Hørte en merkelig lyd

Tor Sundbakk er en av rundt 30 personer som overvintrer på øya. Han satt med morgenkaffen da ulykken skjedde like før klokken 10 i dag.

– Jeg hører en merkelig lyd som ikke kunne være noen bil. Jeg merket at lyden kom nærmere og nærmere, og ser et redningshelikopter som kommer over sundet her i lav høyde.

Helikopteret lander, og stanser motoren.

– Etter en halvtimes tid drar jeg bortover for å se hva som hadde skjedd. Jeg så da en rekke personell som befant seg rundt helikopteret, og så tydelig en vaier som hadde gått inn i selve senteret av hovedrotoren.

– Har du snakket med de om bord?

– Ja, de var selvfølgelig glad for at dette gikk bra. Dette er jo en metallvaier som har gått inn i rotoren, så dette kunne fort ha endt galt. De virket veldig lettet.

Laster kart, vennligst vent...