Hopp til innhold

Som 14-åring hadde Ninja gitt opp å håpe at noen ville ha henne

Hvert år trengs det 1000 nye fosterhjem i Norge. Ninja Cathrin Storjord forteller sin historie for å vise hvor mye et fosterhjem kan bety.

I Norge er det behov for ett tusen nye fosterhjem hvert år.
For åtte år siden bodde nå 23 år gamle Ninja på institusjon, og hadde nesten gitt opp håpet om å få et fosterhjem.
Men så fikk hun komme til Glomfjord, og flere voksne bestemte seg for å hjelpe 14-åringen.
I Norge er mer enn 10 tusen barn i fosterhjem.

EN SOLSKINNSHISTORIE: Ninja var en sint tenåring da hun kom hit til Bjørg i Glomfjord. Det er hun ikke lenger. FOTO: Kåre Riibe Ramskjell / NRK.

Som 14-åring hadde hun nesten gitt opp å håpe at noen ville ha henne.

– Ja, det var tøft å vente på å få en heim, og tenke: «Er det ingen som vil ha meg»? Jeg følte at det var ikke noe å bygge ei framtid på, å bo på en institusjon.

Tårene rant på tur til fosterhjemmet

Ninja Cathrin Storjord

Ninja Catrhrin Storjord

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Ninja og familien har hatt hjelp fra barnevernet siden hun var ti år. Da hun var 14 år hadde hun vært innom flere institusjoner. Så kom endelig beskjeden om at de hadde funnet et fosterhjem i Glomfjord.

– Jeg husker jeg kikka ut av bilvinduet på tur til Glomfjord. Det rant noen tårer ut av øynene. Også tenkte jeg: «Nå håper jeg at dette er siste stopp».

Fikk en sint tenåring i huset

Fostermor Bjørn Hansdatter Tinnan husker godt det først møte med den Ninja.

– Da var hun egentlig en spinkel fjortenåring, med svart kort hår og knallrød leppestift. Og ho så sint ut. Vi fikk en ekte tenåring i huset.

Ninja sjøl hadde få forhåpninger da hun kom til industribygda i Meløy.

– Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ikke knytte meg noe særlig til plassen, og bare la det gå til jeg ble flytta igjen.

Slamra du med dørene?

– Ja, de dørene det gikk an å slamre med.

– Hun skjentes for det. Enten var det skyvedører eller så var de så trege at det ikke gikk an å slamre, minnes Bjørg.

(artikkelen fortsetter under bildet)

På besøk i fosterhjem i Glomfjord

NRK møtte Ninja og Bjørg i Glomfjord der Ninja bodde fra hun var 14 år. Begge håper at deres historie kan få flere til å tørre å åpne hjemmet for andres unger.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Noen å diskutere med

Det er ikke lett å peke på når det snudde. Men etter noen måneder, kanskje år, slutta Ninja å slamre med dørene.

Hun var plassert i et statlig fosterhjem og mange ressurser ble satt inn på å hjelpe henne. Bjørg var frikjøpt fra jobben sin. Og Bufetat, det kommunale barnevernet og lærerne på ungdomsskole, og senere videregående, fulgte henne tett.

– Den tette oppfølginga, det å ha noen å diskutere med i de tøffe stormene og periodene, det tror jeg har vært kjempeviktig.

Ekstra tett oppfølging

Anita Nygård Johansen, rådgiver Bufetat region nord

Anita Nygård Johansen, Bufetat region nord

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Det er Bufetat som har ansvaret for de statlige fosterhjemmene. Dette er fosterhjem der det settes inn ekstra mye ressurser for å hjelpe barnet eller ungdommen.

– Det er lettere å lykkes når vi tett følger opp fosterhjemmet, og at vi sammen kan finne et felles mål for å hjelpe barnet, sier rådgiver Anita Nygård Johansen i Bufetat region nord i Bodø.

– Modig å fortelle

Hun reiste en periode ukentlig til Glomfjord.

– Det er modig gjort av Ninja å fortelle sin historie, det betyr noe for andre. Vi må hele tida stå på for å finne nye fosterhjem. Mange må vente altfor lenge på et hjem fordi vi har for få å velge i.

I Norge bor nesten 11.200 barn og unge i fosterhjem. 7 av 10 barn som ikke kan bo hjemme hos foreldrene sine, bor i fosterhjem og antall barn i fosterhjem er tredoblet de siste 25 årene.

Men behovet er stort for nye fosterhjem. Nesten 15.000 barn vil være i fosterhjem om ti år, viser en analyse NOVA har gjennomført.

Ifølge Bufetat trengs det 1000 nye fosterhjem hvert år for å dekke behovet.

En solskinnshistorie

Brudebildet

Brudebildet

Foto: Kåre Riibe Ramskjell/privat

I dag er 23 år gamle Ninja gift med ungdomskjæresten fra Glomfjord, de er foreldre til tre jenter og begge jobber i industrien i Mosjøen.

I bryllupet for ett år siden var jenta som en gang hadde svart hår, hvit brud.

Bjørg og Ninja ser på bilder

Bjørg og Ninja ser på bilder

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Hvis det skal være noen som heter en solskinnshistorie, så må det være Ninja sin historie, sier Bjørg, mens hun og Ninja i lag ser på brudebildene fra sommeren i fjor.

– Ja, det begynte jo ganske svart, og du ser nå her at det endte opp hvitt, smiler Ninja.

Den dattera hun aldri fødte

Fostermor Bjørg har aldri angra på at hun valgte å ta imot Ninja.

– Ninja betyr veldig mye for meg. Hun er jo den dattera som jeg aldri har født, men som likevel er min, og som jeg deler med den biologiske mora hennes. Hun har gitt meg tre flotte barnebarn og en super svigersønn.

Må ta ansvar sjøl

Ninja håper andre ungdommer kan få like god og tett oppfølging som hun fikk. Men livet snur ikke uten egen innsats.

– Uansett hvor vanskelig du har det, så må du ta litt ansvar sjøl og velge hva du vil for framtida di. Plukk ut de gode ressursene du har rundt deg, len deg på de voksne og bestem deg for at "Ok, sånn var det, men det trenger ikke være sånn nå", er rådet fra Ninja.